El mur de la fama de Dosrius

Una desconeguda obra de Guerau Calàbia a Dosrius.

Des de Dosrius (Maresme) vam fer una excursió pel bosc, però ens vam perdre i ens vam trobar al bell mig de la malesa sense saber com sortir. Les punxes i els insectes van aprofitar per fer festa grossa amb les nostres cames. Però no és aquest el motiu d’aquest escrit.

Obra de Guerau Calàbia a Dosrius. Medalló amb la efígie de personatges.
Personatges immortals.

Al mig del bosc

Al final del carrer Rials comença un camí que sembla que l’haguessin encimentat a corre-cuita i de molt mala gana una nit de llamps i trons. No imagino cap vehicle pujant per allà sense perdre una roda. I penses, qui coi viurà per aquests verals?

Quan s’acaba el ciment i segueixes pujant i pujant, arribes a un lloc ben estrany. Es tracta d’un mur de ciment que sembla com un laberint, sense ser-ho, com els que es feien als anys 70. Heu vist a Barcelona l’edifici que havia estat de TeleXpres (Aragó amb Roger de Flor)? Doncs això, encara que més rudimentari.

Repartits per tot el mur, un bon nombre de medallons, també de ciment, amb cares en relleu de personatges famosos: Dalí, Pau Casals, Montserrat Caballé, Charlie Rivel, …

En alguns casos l’efígie és prou reconeixible. En altres cal una certa dosi d’imaginació, malgrat que l’autor va incloure el nom.

Obra de Guerau Calàbia a Dosrius. Medalló amb la efígie de Clavé.
Medalló dedicat a Clavé.

L’autor

Anys després d’escriure això he sabut que es tracta del lloc on es refugiava Guerau (o Gerard) Calàbia i Rosanas. Nascut el 1938, aquest poc conegut artista pluridisciplinari, que tant escrivia, pintava, dibuixava com esculpia, tenia taller a Mataró, on als anys setanta i vuitanta es fan formar un bon grapat d’artistes.

Pel que sembla, el 1989 va obtenir el rècord d’haver realitzat l’aiguafort més gran mai gravat.

Dosrius, Obra de Guerau Calabia

Pel que he llegit, aquest artístic mur el va construir ell mateix, a les seves estones lliures.

Més amunt d’aquesta obra de Guerau Calàbia, es poden veure unes escales i el que sembla una petita ermita. Un interessant patrimoni que caldria conservar i donar a conèixer.

Nota: set anys després vam tornar a fer aquesta excursió amb Wikiloc i ja no ens vam perdre.

Medalló amb la efígie de Pau Casals realitzat amb ciment.
Pau Casals pensatiu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).