Rètol art-déco en una botiga dels anys trenta.

Una joia de l’art déco a Olot

La casa Massias a Olot.

Per començar, malgrat la invasió de franquícies replicades que vénen el mateix a tot arreu, Olot conserva algunes botigues miraculosament intactes. Al carrer de Sant Esteve hi ha un comerç que sembla impossible que encara existeixi: la perfumeria Casa Massias.

Casa Massias a Olot. Un dels rètols art-déco.

Tant el rètol com els aparadors són en estil art-déco, aquell moviment glamurós i universal que, durant els anys vint del segle passat, va donar lloc a construccions tan emblemàtiques com l’edifici Chrysler a Nova York (on es va enfilar King Kong).

Rètol art-déco de la casa Massias a Olot.

L’artista

Només he trobat que la casa Massias a Olot va ser decorada l’any 1934 per Pep Colomer, un artista pluridisciplinari nascut a Girona i el pintor Francesc Gallostra. Ara està catalogada com a patrimoni arquitectònic.

D’una banda, Pep Colomer Martí va néixer a Girona el 1907, va ser un artista molt implicat políticament. Seguidament, va posar en funcionament una llibreria i sala d’exposicions on durant els anys trenta es trobaven habitualment els intel·lectuals gironins. Influït per artistes com Mondrian o Malèvitx, la seva obra va estar marcada per la síntesi.

Casa Massias a Olot. Un dels rètols art-déco.

El publicista

De l’altra banda, nascut dos anys abans, també a Girona i amic de Colomer, Francesc Gallostra i Verdala va guanyar diversos premis de pintura ja de ben jove. A continuació, gràcies a una beca va poder passar un temps a Brussel·les. Finalment, en tornar es va dedicar a la decoració i al dibuix publicitari, dins l’estètica racionalista i de l’art-déco.

Rètol art-déco en una botiga dels anys trenta.

Perfums a la moda

Finalment, un dels plafons mostra un petit flascó de perfum. Afinant la vista pots llegir que a l’etiqueta hi diu “Opium“. Ampolletes com aquesta n’hi ha un munt de molt similars i de la mateixa època, sovint creats amb vidre Baccarat que els atorgava un valor afegit.

Resulta sorprenent el nom d’aquest perfum pel fet que no va ser fins al 1977 quan Yves Saint Laurent creà aquesta fragància que aviat va ser un èxit i també motiu de controvèrsia pel nom triat. He trobat un altre amb el mateix nom que sembla anterior al creat per YSL, tot i que l’envàs no té res a veure amb el de la publicitat de la Casa Massias a Olot. Potser només és una casualitat i els dissenyadors es van inventar tant el nom com el flascó.

Rètol art-déco en una botiga dels anys trenta.

Per acabar, en aquest  vídeo promocional pots veure l’interior de la botiga. Tanmateix, si vas a Olot, et recomano un tranquil passeig pel carrer Major per descobrir un altre patrimoni que no surt a les guies.

Rètol art-déco de la casa Massias a Olot.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Sant Esteve, 6. Olot

Saber més

Què veure a prop