Sant Martí de Centelles

Sant Martí de Centelles o l’art d’ignorar el patrimoni

Segurament més d’un cop heu passat per l’autovia C-17 que porta a Vic. Hi ha una sortida que diu Aiguafreda que normalment tots la passem a 100 per hora (més no, que surts a la foto) sense veure què hi ha sota la carretera. Sota?

Si us desvieu cap Aiguafreda de seguida trobeu un trencall a mà esquerra que diu Sant Martí de Centelles (Osona) i passeu per sota l’autovia. I, oh sorpresa, hi ha un pont de pedra de tres arcs que travessa el riu Congost! Un pont sota un pont.

Sant Martí de Centelles

Un pont sota un pont.

Es va construir el 1740 per unir els veïnats de l’Abella i Aiguafreda, en la ruta de Barcelona a Vic, però es va ignorar aquesta construcció per donar pas al progrés. Realment no hi havia una altra solució menys cafre?

Seguint amunt, el carrer asfaltat es converteix en una pista en bon estat que va a parar a la senzilla parròquia de Sant Pere de Valldaneu, amb molt bones vistes dels cingles de Bertí.

Sant Martí de Centelles

Sant Pere de Valldaneu.

L’edifici, originalment romànic, conserva a l’exterior unes lloses sepulcrals medievals que semblen haver estat restaurades d’una manera que jo diria poc professional.

Sant Martí de Centelles

Llosa sepulcral.

INFORMACIÓ PRÀCTICA