Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop

L’ermita que va canviar de sant

A Riells i Viabrea (La Selva) es troba l’ermita de Sant Llop en un indret que paga la pena anar-hi per passar el dia: hi ha un descampat, una font, gronxadors pels més menuts i la possibilitat de fer alguna caminada.

Curiosa la història d’aquest petit temple documentat ja al segle X i dedicat a Sant Esteve de Sabruguera. Al segle XVI ves a saber què va passar perquè al costat de l’altar en van construir un altre dedicat a Sant Llop, el bisbe francès que es va atrevir a plantar cara al mateix Àtila, i que en poc temps va destronar també a l’altre inquilino de l’ermita.

Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop

Sant Llop s’el venera com a protector dels camps i el bestiar. Naturalment, també per espantar els llops.

L’edifici es va començar amb estil romànic, però amb el temps s’hi van fer altres afegits, algun sembla tant actual que clama al cel que el treguin. A l’interior hi havia un retaule, destrossat durant la guerra civil (les guerres no hi enténen d’art).

Costa de creure, però l’ermita va estar habitada, gairebé sense interrupcions, per ermitans fins ben entrat el segle XX.

Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop

INFORMACIÓ PRÀCTICA