Calaf

El dia que les paraules es van glaçar

Explica la llegenda que un gèlid dissabte de mercat a Calaf, ni venedors ni compradors es podien fer entendre, ja que les paraules quedaven glaçades només sortir dels llavis.

Però cap al migdia el sol va començar a escalfar i totes les paraules es van desglaçar produint un insuportable terrabastall. Des d’aleshores es coneix la dita “sembla el mercat de Calaf” quan hi ha un gran xivarri o unes quantes persones parlen alhora sense escoltar-se.

Calaf

La Plaça Gran.

Calaf és al nord de l’Anoia, un altre d’aquells llocs que passem de llarg a tota castanya quan anem per l’autovia. I és una llàstima, perquè té el seu encant. Us proposo un petit passeig per descobrir tot el que ens amaga.

Comencem a la plaça dels Arbres, on actualment es fa el mercat el dissabte. Si l’oficina de turisme és oberta, podeu demanar informació. Si no, enfileu pel carrer Sant Jaume (veureu el campanar al fons).

Calaf

Calaf. El campanar

Tot seguit arribareu a la Plaça Gran (segle XVI) on va tenir lloc la llegenda. Gaudiu de l’espai, els porxos, les arcades irregulars, les façanes i, naturalment, de l’esvelt campanar acabat el 1889.

Entre l’ajuntament i l’església hi ha un petit passadís que ens porta al darrere de l’església. Donem la volta pel carrer del Born i tornem a la plaça.

Calaf

Sota les voltes de la Plaça Gran.

Seguim amunt pel carrer Xuriguera i passarem per sota d’un dels portals de la ciutat del segle XVI i a continuació dalt d’un turó veiem les restes del castell del segle XII, força reconstruit.

Calaf

L’Hospital.

Podem donar la volta però no entrar-hi, així que tornem un trosset pel mateix carrer i ens desviem a mà dreta i anirem a parar a un altre portal i l’edifici de l’antic hospital de la mateixa època, amb una torre quadrada.

Hi ha alguna altra cosa per veure, però com que queda fora del centre, us ho perdono 😉

INFORMACIÓ PRÀCTICA