El peix que va sortir volant

Visita a Montfalcó Murallat (Segarra).

Temps era temps quan van posar setge a un poble fortificat dalt d’un turó. Passaven els dies i la població no es rendia. Per desanimar-los, els enemics van enviar a dins dels murs una fletxa amb un tros de pa perquè veiessin que poc més aguantarien de fam i set.

Per resposta, des de dins els hi van tornar una fletxa amb un peix com per dir “tenim de tot”. Desanimats, els atacants es van retirar.

Les muralles

Aquesta llegenda s’explica sobre el poble de Montfalcó Murallat, a La Segarra, una petita vila closa dins les altes i ben conservades muralles del segle XI que han resistit el pas dels segles.

Pel que sembla, hi ha un túnel que arriba fins a la població veïna de les Oluges, per on els seus habitants haurien portat els aliments per sobreviure.

Des del segle XI es coneix l’existència d’aquest indret. Aquest castell ha sigut escenari de la reconquesta cristiana, de les turbulentes baralles entre nobles a l’Edat Mitjana i de la guerra civil catalana (segle XV) quan va resistir el setge de Jaume II.

Aquarel·la de la vila medieval de Montfalcó Murallat.

Montfalcó Murallat: visita a una altra dimensió

Una única porta dona entrada al minúscul recinte d’estrets carrerons. Dins trobem la placeta porxada amb la cisterna comunitària que recollia l’aigua de la pluja, el forn i l’església romànica.

Des d’aquesta plaça surten dos carrers. Un ressegueix la muralla per l’interior. L’altra, passant sota trams coberts, ens porta fins a l’església de Sant Pere. El temple es va construir al segle XI aprofitant una torre rodona de defensa.

Visita a Montfalcó Murallat

Hi ha tan poc espai que la façana de l’església no es pot veure, ja que és a dos pams de la paret d’una casa. Però tot té l’encant d’un lloc de llegenda.

Visita a Montfalcó Murallat

I aquí finalitzem aquesta visita per Montfalcó Murallat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Montfalcó es un dels pobles més bonics de La Segarra. Pels que venim de Lleida, complementem la visita a l’Urgell amb, el també poble medieval de Guimerà, i Verdú, el poble de la ceràmica.
    Tenim pendent fer-ne l’entrada a Fuet i Mate

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).