Olesa de Bonesvalls

Àrea de servei per a pelegrins

Des del segle X, un camí molt transitat i també molt dolent, unia Barcelona i Vilafranca del Penedès (oblideu-vos de l’N-340). Els qui el feien havien d’anar a peu perquè no era apte per a carretes.

Olesa de Bonesvalls

Dos segles més tard el noble Guillem de Cervelló va deixar constància al seu testament que volia que a Olesa de Begueres (ara Olesa de Bonesvalls) s’hi construís un edifici hospitalari (ve d’hospitalitat) portat per monjos, que acollís als pelegrins, vianants i pobres que passessin per allà. Com les àrees de servei de les autopistes, només que de franc (exclusiu per a pobres).

Olesa de Bonesvalls

L’Hospital de Cervelló es va construir en estil gòtic, però com que feia falta espai per donar servei a tanta gent, van començar a fer-hi ampliacions fins a deixar-lo com ara el podem veure: un recinte emmurallat amb dues naus de dues plantes, una capella i una gran torre de defensa.

Olesa de Bonesvalls. Hospital de Cervelló

S’abandonaven tants nens a les seves portes, que al final eren més que els mateixos malalts o interns.

L’activitat va continuar durant més de quatre segles fins que es va obrir una nova ruta (ara sí, correspon a l’actual N-340) i els vianants van dir que per què anar a peu si puc anar amb carreta.

Olesa de Bonesvalls. Hospital de Cervelló

L’edifici necessita una restauració urgent, però com que ni és meu ni és teu, tothom es fa fonedís per aportar els diners. I és una llàstima, ja que sembla que és un dels hospitals medievals més ben conservats de tot Catalunya.

Olesa de Bonesvalls. Hospital de Cervelló


INFORMACIÓ PRÀCTICA