Porxada a la plaza del Mercado de Barbastro.

La ciutat de l’home barbut

Itinerari per Barbastro, capital del Somontano.

L’escut de Barbastro llueix un cap d’home amb una esplèndida barba. Era el que antigament es deia un cap “parlant”, ja que amb aquesta imatge fins i tot els analfabets sabien on havien arribat.

Com moltes altres poblacions ha patit els efectes de l’especulació i ha perdut bona part del seu encant i del patrimoni. No obstant farem un breu recorregut per una ciutat que sembla estar al mig de tot arreu i alhora ignorada per tothom.

Començarem davant l’església de San Francisco, sense massa interès, em sap greu dir-ho. A més a la façana encara conserva un descomunal mural als caiguts, que un es pregunta com és que encara no l’han tret.

Itinerari per Barbastro
Font de San Francisco.

Al davant mateix trobem la bonica font de San Francisco, una destacable obra del segle XVII (què hi ha al centre? Un barbut!).

Creuem el riu i ens fixem en el marge contrari per descobrir una simpàtica obra artística d’una nena jugant amb un vaixell de paper.

Itinerari per Barbastro
Obra de D. Rodríguez i D. Solano al marge del riu Vero.

El nucli antic

Entrarem pel carrer Argensola i ens fixarem en l’esplèndid palau renaixentista on van nèixer dos germans poetes i historiadors del segle d’or.

Barbastro
Picaporta. Palacio de los Hermanos Argensola.

Desseguida arribem a la Plaza del Mercado, cor de la ciutat i bonic exemple de plaça porxada amb estils ben diferents que encara podem veure uns històrics magatzems (ara tancats).

Itinerari per Barbastro
Plaza del Mercado.

Arribem al Paseo del Coso, on sota els arbres s’escampen un munt de terrassetes per prendre un refresc o anar de tapeo.

Itinerari per Barbastro
El campanar.

La catedral

Tombant a mà esquerra trobem la part posterior de la catedral que, malgrat una façana sense gaire interès, amaga un meravellós interior que no us podeu perdre.

Ens aturem al mig de la plaça per observar com les cigonyes ens ensenyen el cul des de dalt del magnífic campanar exempt, és a dir separat de l’edifici principal. Es va edificar on hi havia el minaret de l’antiga mesquita.

Abans d’entrar a l’interior de la catedral observem la interessant (i erosionada) portalada plena d’angelets i senyors barbuts.

Itinerari per Barbastro
Catedral. Portal d’accés.

Un cop dins us desnucareu de tant mirar enlaire. Les altíssimes columnes que es despleguen en un impressionant sostre de creueria que sembla un delicat brodat o un palmeral segons es miri.

Barbastro
Sostre de la catedral.

El magnífic retaule va ser construit durant més de dos segles per diferents artistes però tots ells van respectar una mateixa aparença que li confereix unitat, tot i que el primer el va començar amb alabastre i el següent es va decantar per fer-lo de fusta.

Itinerari per Barbastro
Detall del retaule.

A continuació, mireu la despampanant entrada barroca a la capella del Santo Cristo de los Milagros, que sembla un decorat de teatre amb el teló i tot. Per cert, dins aquesta capella hi ha un Crist obra d’Enric Monjo, escultor de Vilassar de Mar.

Itinerari per Barbastro
Capella del Santo Cristo de los Milagros.

I abans de sortir, fem una ullada a les pintures romàniques de l’àbsis de l’església de Vio amb un pantocràtor. Llàstima que l’andimari on l’han ubicat mutila una bona part de la catedral. Potser ho podrien haver posat al museu que hi ha al davant.

Barbastro
Detall de l’àbsis de Vio.

Aigua i oli

Tot seguit, sortim i ens dirigim al carrer Martínez Vargas per creuar el riu i veure la font del Azud, una mica massa restaurada pel meu gust i en la què, veient el verdet que s’hi fa, no m’atreviria a beure aigua.

Itinerari per Barbastro
Fuente del Azud.

Per acabar aquest itinerari per Barbastro, unes passes més endavant podem admirar un molí i una premsa d’oli amb una biga de fusta de 15 metres de llarg.

Itinerari per Barbastro
Premsa d’oli.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure plànol

Saber més

Què veure a prop