Vertígen sobrenatural

Aquesta excursió per les passarel·les del riu Vero (Osca) us semblarà tant breu com intensa. No us imagineu ni de bon tros tot el que sereu capaços d’experimentar.

Alquézar
Les típiques xemeneies.

Abans de començar és imprescindible passejar tranquil·lament per Alquézar (a la tornada no tindreu forces ;-), una escenogràfica població que va créixer a l’ombra de la imponent fortalesa àrab del segle IX (al-Qasr).

Està tot tan ben restaurat que fins i tot tinc la sensació que sembla de mentida: els estrets i tortuosos carrerons, els dentells amb escuts i les típiques i robustes xemeneies del Somontano.

També conserva encara la tradició de penjar potes d’animals per espantar els mals esperits.

Alquézar
Potes per espantar els mals esperits.

I per si això no fos prou, els espectaculars penya-segats que baixen vertiginosament fins al riu Vero que ara visitarem. Potser veieu alguna persona intrèpida que fa escalada o que es llença per una tirolina d’infart.

Un cop vist el poble ens dirigim al carrer Iglesia, des d’on podem observar la col·legiata de Santa Maria del segle XVI damunt d’una altíssima paret de pedra que sembla tallada amb ganivet.

Allà mateix veurem les indicacions per iniciar la ruta de les “Pasarelas del Vero“.

Alquézar
La colegiata de Santa Maria.

La baixada

Comencem a baixar escales, que de vegades estan força bé i d’altres són simples pedres que rellisquen. De tant en tant mireu amunt per tenir noves perspectives de l’església i de l’estret barranc.

Finalment trobem el riu i una passarel·la de ferro penjada de la roca que ens permet caminar per damunt de l’aigua. És espectacular.

Aquarel·la de les passarel·les del Riu Vero a Alquézar.

Baixeu a la llera del riu i observeu de prop d’aigua, les pedres. És un entorn màgic.

Alquézar, Les passarel·les del riu Vero
Idíl·lic racó del riu Vero.

Unes passarel·les més endavant trobarem una presa. No és massa gran però impressiona el soroll que fa l’aigua baixant amb força.

Alquézar, Les passarel·les del riu Vero
La presa.

Hi ha un punt en què el caminet ens obliga a passar per entre unes roques caigudes.

Alquézar, Les passarel·les del riu Vero
Pas per l’interior de les roques.

La pujada

Finalment arribarem a una petita central elèctrica i allà el camí (empedrat) comença a pujar suaument i a separar-se del riu. Trobarem un senyal que ens convida a allargar la ruta, però estem força cansats i preferim tornar a Alquézar.

Alquézar, Les passarel·les del riu Vero
Indicacions per a l’itinerari a peu.

Entre els camps d’oliveres apareix la població, que ara podem veure des del cantó oposat al què hem començat la ruta.

Alquézar, Les passarel·les del riu Vero
Alquézar.

I ara, després de deixar enrere les passarel·les del riu Vero, ens podem recompensar amb un refresc a qualsevol de les terrassetes que trobarem allà mateix.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

  • Itinerari: veure el plànol amb les indicacions
  • Distància: ruta circular de 2 km. La podeu fer tranquil·lament amb 1 hora i mitja sense aturar-vos gaire.
  • Desnivell: a tot arreu indica uns 160 metres, però de veritat que a mi m’ha semblat moltíssim més.
  • Dificultat: tothom us dirà que és fàcil, però crec que la baixada de les escales té tela. La zona de les passarel·les no és apte per a persones amb vertígen.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).