Jo també rego el meu hortet…

Les cases de cós a Vilassar de Mar (Maresme).

Va haver-hi un temps en què les coses van començar a anar millor i els pescadors de Vilassar de Mar es van poder construir cases com cal. Això passava al segle XVIII.

Tanmateix, fins a mitjans del segle XX, abans no van arribar tècniques constructives més innovadores, l’anomenada ‘casa de cós’ o més ben dit ‘casa d’un cós’, va ser el model de construcció més extés per la comarca del Maresme.

Aquesta tipologia d’habitatge coincideix amb una important etapa d’expansió iniciada al segle XVII.

Cases de cós al carrer dels Balcons de Vilassar de Mar.
Carrer dels Balcons.

Totes les cases tenien la mateixa estructura: planta baixa i una eixida amb safareig. Generalment tenien una mateixa amplada, probablement determinada per l’ample de les bigues.

Les façanes s’orientaven de cara a mar per aprofitar al màxim els beneficis del sol.

Banc de pedra i rajoles al carrer Sant Sebastià de Vilassar de Mar.
Carrer Sant Sebastià, 26.

A l’altre costat del carrer cada casa tenia el seu hort, on collien el necessari per a la seva subsistència. A continuació, amb la vinguda dels rics estiuejants barcelonins, les cases es van guarnir amb motius noucentistes i modernistes i molts horts es van convertir en bonics jardins.

Fins que l’especulació els va anar enterrant sota els fonaments de noves cases.

Aquesta és la raó de què diversos carrers presentin una homogeneïtat de façanes a la vorera de muntanya, on precisament trobem les cases de cós de Vilassar de Mar. Finalment, a la banda de mar el que hi ha és una barreja d’estils, al lloc on antigament els pescadors regaven el seu hortet.

Jardí del Carrer de Sant Sebastià.
Carrer de Sant Sebastià, 26.

Noucentisme al jardí

Per exemple, al carrer de Sant Sebastià encara podem veure el darrer d’un d’aquests romàntics espais, amb un estany i bancs decorats amb ceràmica blanca i blava.

Es tracta del jardí de Can Sust, delimitat per unes columnes amb cistelles de pedra plenes de fruites. A l’altra banda del carrer tenim la casa noucentista que va fer aixecar Felicià Sust i Vives, capità de vaixell i pioner de la fotografia a Vilassar de Mar.

Observa, per exemple, que tant la barana del balcó de l’habitatge com les reixes del jardí presenten un mateix motiu. No obstant això, l’edifici és el resultat d’una important reforma duta a terme el 1920.

Cases de cós a Vilassar de Mar

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Doctor Masriera, 29. Vilassar de Mar

Saber més

Rutes per Vilassar de Mar

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).