Relíquia gràfica

Un logotip dels anys 60 a Dosrius (Maresme).

A l’entrada de Dosrius (Maresme) hi havia l’empresa Polinex que semblava extreta d’un museu: blanca, amb una mica de jardí i fins i tot una certa gràcia arquitectònica.

No obstant això, el que em cridava l’atenció era el seu logotip, que es va mantenir miraculosament inalterat des dels anys seixanta fins al 2019.

Dosrius. Polinex, Logotip dels anys 60

Estava dissenyat amb una tipografia més pròpia dels anys cinquanta, amb dos colors contrastats i una estrella, potser una llunyana referència a l’estructura bàsica d’un polímer, ja que fabricaven articles amb poliestirè.

Aquest material és un derivat del petroli i hi ha diversos tipus, segons el procés. Hi ha un que és dur i resistent que s’utilitza per exemple per als televisors. Un altre és transparent i el trobem a les capses d’ous o de cd. Un tercer és un excel·lent aïllant tèrmic i acústic, com el famós porexpan. En altres aplicacions, també s’utilitza per peces esportives, cascs, explosius i milions de llocs més.

Tot i això, l’únic que em distorsiona és la lletra x que no té res a veure amb les altres. La van afegir posteriorment? Va ser un caprici del dissenyador? Misteri.

Disseny que evoluciona

Quan els anys trenta i quaranta va tenir lloc l’auge de la publicitat, les empreses van començar a dissenyar imaginatius i historiats logotips. A partir dels anys cinquanta, es van posar de moda les tipografies de línies rectes.

Malgrat que darrerament només faig que xurros, bunyols i refregits per voluntat dels meus clients, com a dissenyador gràfic sento debilitat per aquestes mostres anònimes que, amb una petita neteja, tornarien a ser tan actuals com quan es van crear.

Finalment, els nous propietaris de la nau no han sabut valorar el disseny del logotip anterior i l’han substituït per un altre. Una llàstima.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).