Aquarel·la amb una panoràmica de l'església de Sant Gregori de Llémena.

Catarsi renovadora

El trajecte d’avui us el recomano per un dia que necessiteu desconnectar de tot. En només 40 km per la Vall de Llémena (Girona) deixareu enrere les preocupacions laborals, personals i familiars.

És una carretera tranquil·la, envoltada de densa vegetació, petitíssims poblets i esglésies amb vistes relaxants. I per una vegada, canvieu el restaurant per un entrepà a la vora del riu. Tornareu amb les piles carregades.

Riera de Llémena
Riera de Llémena.

Comencem?

Anant per l’AP-7 preneu la sortida 6B (Girona O). Després del peatge trobem les indicacions per anar a Sant Gregori i la Vall del Llémena.

Passeu de llarg de Sant Gregori perquè visitarem el barri vell de l’església, situat als afores. Veureu un senyal que indica un trencall a mà esquerra. L’edifici, documentat al segle IX, ha sofert un munt de modificacions, però té el seu encant.

Aquarel·la amb una panoràmica de l'església de Sant Gregori de Llémena.

Tornem a la carretera i 1 km més avall veiem les indicacions per anar al santuari de Santa Afra, del segle XVIII situat en un tranquil·líssim indret.

campanar de Santa Afra, Vall de Llémena
Santa Afra.

Petites ermites, grans esglésies

Desfem el camí i fem poc més de 3 km per veure Santa Maria de Ginestar. L’indicador el trobareu de sobte al costat d’una casa a l’esquerra. Deixeu el vehicle al voral i baixeu a peu. L’església és allà mateix però no es veu fins a tenir-la al davant. Encara que arquitectòrnicament no té un destacat interès (per a mi, és clar) paga la pena contemplar-la tot escoltant la font com raja.

Església de Ginestar, Vall de Llémena
Ginestar.

A continuació seguim fins a Llorà per admirar la magnífica església romànica de Sant Pere, del segle XI.

campanar de Sant Pere de Llorà
Sant Pere de Llorà.

Fixeu-vos amb el singular porxo de sostre enrajolat. Preneu nota d’aquest detall perquè el veureu a més llocs.

teulada de Sant Pere de Llorà
Sant Pere de Llorà. Sostre del porxo.

Un parell de quilòmetres més amunt un indicador assenyala a la dreta l’ermita de Sant Joan del Pla del segle XI. No hi ha manera d’aparcar i és prohibit passar amb vehicles. Si teniu la sort de trobar l’amable propietari de la finca, us deixarà arribar amb el cotxe o moto fins a la porta de l’ermita i a més us permetrà entrar dins la capella del segle XI.

Sant Joan del Pla, Vall de Llémena
Sant Joan del Pla.

Pobles a la vora del riu

La carretera cada vegada sembla més frondosa. En arribar a Sant Martí de Llémena aparquem a l’espai que trobarem a la nostra dreta. Creuem la carretera i veiem la torre medieval de defensa.

Sant Martí de Llémena
Sant Martí de Llémena.

A mà dreta tenim l’entrada del cementiri. El travessem per veure l’església, força reformada, amb el característic porxo.

Sant Martí de Llémena
Sant Martí de Llémena.

Torneu a l’aparcament, baixeu fins al riu i escolteu la remor de l’aigua on es reflexe el verd dels arbres. Aquest podria ser un bon lloc per menjar l’entrepà.

Riera de Llémena
Riera de Llémena al seu pas per Sant Martí de Llémena.

Ara prendrem un desviament a la dreta per anar a Granollers de Rocacorba. Quan s’acabi la carretera veureu el conjunt del castell documentat al segle XIII (que més aviat sembla una gran masia).

Granollers de Rocacorba
Granollers de Rocacorba. El castell.

Al seu costat l’església de Santa Maria, reconstruïda en estil barroc després que no aguantés els terratrèmols del segle XV.

Església de Granollers de Rocacorba, Vall de Llémena
Santa Maria de Granollers de Rocacorba.

Davant hi ha un bonic comunidor porxat.

Església de Granollers de Rocacorba, Vall de Llémena
Santa Maria de Granollers de Rocacorba.

A continuació, tornem a la carretera principal. Abans d’arribar al centre de Sant Esteve de Llémena un senyal ens indica com anar a l’església, del segle XVIII.

Església de Sant Esteve de Llémena,
Sant Esteve de Llémena.

Tot seguit, enfilem cap a Sant Aniol de Finestres. El paratge es presta a passejar i descansar. Hem arribat al clímax de la pau.

Sant Aniol de Finestres, Vall de Llémena
Sant Aniol de Finestres.

Fóra de la vall

Quan us sentiu prou en forma, tornarem passant per Les Planes d’Hostoles, cruïlla que hem deixat un parell de quilòmetres enrere. Si disposeu d’uns minuts, atureu-vos a Les Encies, curiós nom per a un indret també especial, on les quatre cases que hi ha tenen llindes amb inscripcions.

Dentell gravat a Les Encies
Les Encies.

Tot i que ja no pertany a la Vall de Llémena, sinó a la Garrotxa, el temple reformat en estil barroc també llueix el porxo que hem comentat abans.

fanal a Les Encies, Vall de Llémena
Les Encies.

I ara sí, ja podem tornar amb forces per enfrontar qualsevol cosa.

Podeu arribar fins a Les Planes d’Hostoles, després passar per Santa Coloma de Farners i tornar per l’AP-7 o continuar per l’N-II fins la costa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa 

Saber més

Què veure a prop