Sabbionetta

La ciutat (quasi) ideal

Quan visitem un lloc declarat patrimoni de la Unesco sabem que alguna cosa especial deu tenir. Però si, a més, les guies el deixen com imprescindible, està clar que no ens ho podem perdre.

Amb aquests antecedents, vam visitar Sabbionetta a uns 30 km de Màntua (Llombardia, Itàlia). Potser va ser pels 39º de calor, pel cansament o per haver vist primer una ciutat més gran, que la visita ens va decebre força.

Sabbionetta

La Colonna di Minerva.

Per què doncs tanta anomenada? No podia ser que un organisme internacional s’hagués equivocat.

Després d’informar-me més acuradament sembla que l’interès radica en el concepte de l’urbanisme perfecte. Va ser projectada al segle XVI pel general Vespasià Gonzaga que va voler una ciutat segons els cànons ideals renaixentistes.

Dins unes muralles en forma d’estrella (si no t’enlaires no ho veus) es troben tots els edificis: un parell de palaus, un teatre, esglésies, places i monuments.

Sabbionetta

Piazza San Rocco.

A primera vista sembla un poble qualsevol amb alguna edificació interessant, com la ‘Galleria degli Antichi’que m’ha captivat per la seva perspectiva i m’ha fet venir a la memòria els quadres de Giorgio de Chirico, un pintor metafísic.

Sabbionetta

Galleria degli Antichi.

Probablement l’interior d’aquests llocs sigui més interessant, però tot era tancat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA