Barcelona

Petits detalls, grans històries

Aquest és un distret itinerari pel barri antic de Barcelona, sense més pretensió que fer petites descobertes d’una zona que potser no coneixem tant com pensem.

Comencem al peu del monument a Colom aixecat amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. Està clar que el seu dit no assenyala Amèrica. Hi ha qui diu que indica Mallorca, possible lloc on va néixer o bé l’Índia on realment volia anar.

Barcelona

Monument a Colom.

Pugem per Les Rambles, paraula d’origen àrab que vol dir sorral, ja que abans era una riera. Girem pel carrer de l’Arc del Teatre que temps enrere tenia mala fama. Aquí se situa l’imaginari ‘Cementiri dels Llibres‘ de la novel·la ‘L’ombra del vent’. 

Tombem pel carrer de Guàrdia, nom de la família que al segle XVIII va pagar l’empedrat i la claveguera. A la cantonada amb el carrer Nou de la Rambla es conserven els bonics esgrafiats d’un comerç desaparegut.

Barcelona

Carrer Nou de la Rambla cantonada carrer de Guàrdia.

Seguim per aquest carrer que abans es deia ‘Conde del Asalto’, un capità del segle XVIII. Al número 3 caiem d’esquenes davant l’impressionant Palau Güell, un dels primers encàrrecs que va rebre Gaudí. Convé fer-hi una visita per descobrir els elements que més tard el farien famós.

Barcelona

Reixa del Palau Güell.

Creuem les Rambles i anem a la Plaça Reial, dedicada a Ferran VII, únic recinte de Barcelona totalment porxat. Va ser construïda durant el segle XIX al lloc on hi havia un convent de Caputxins.

Pel passatge Madoz arribem al carrer de Ferran, originalment Ferran VII, rei que va inaugurar aquest vial el 1910 i més tard se li va eliminar el VII per temes polítics.

Girem a l’esquerra pel carrer d’Avinyó i a continuació a la dreta pel del Call. A la façana del número 5 encara es pot veure un tros de l’antiga muralla romana.

Ens endinsem al call jueu. Tombem pel carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call i girem pel carrer de Marlet (nom d’una família cristiana del segle XV), quan la zona va deixar de ser un lloc exclusiu per a jueus.

A la paret, una rajola amb caràcters hebreus ens parla d’un rabí. A pocs metres es troba l’indret on hi havia l’antiga sinagoga.

Barcelona

Carrer de Marlet.

Tombem per Sant Domènec del Call fins a Sant Sever i entrem placeta de Sant Felip Neri. Si teniu la sort de no trobar turistes cridant i fent-se selfies, gaudiu de la pau d’aquest espai on el temps sembla haver-se detingut.

Escolteu l’aigua de la font, mireu l’església barroca amb els efectes causats per una bomba durant la guerra civil, les façanes renaixentistes, especialment les dels gremis dels sabaters i la dels calderers. La plaça va ser reedificada als anys 50 al lloc on hi havia un cementiri que va ser totalment destruït pels bombardejos.

Barcelona

Plaça Sant Felip Neri. Gremi de Sabaters.

Passem pel carrer de Montjuïc del Bisbe on comencem a pensar si les pintades a les portes són obra d’un artista o d’un degenerat.

Barcelona

Carrer Montjuïc del Bisbe.

Observem un escut de pedra amb el barret de bisbe del predicador jesuïta que li va donar nom.

Barcelona

Carrer Montjuïc del Bisbe.

Baixem pel carrer del Bisbe, que correspon a la via Decumanus, un dels eixos de la ciutat romana. Entrem al carrer de la Pietat i observem una petita finestra amb delicades mènsules. Aquest carrer és per mirar-lo tot ell amb deteniment, ja que és ple de detalls. No us perdeu la casa dels Canonges, antiga seu dels presidents de la Generalitat.

Barcelona

Carrer de la Pietat. Mènsula d’una finestra.

Entreu al bonic claustre del palau del Lloctinent. L’edifici, construït al segle XVI amb restes d’altres construccions, va ser seu del representant de Carles V, de la Inquisició i de l’arxiu de la Corona d’Aragó.

Barcelona

Palau del Lloctinent.

Sortim per l’altra porta a la plaça del Rei on trobem la Casa Padellàs, seu del Museu d’Història de Barcelona i que va ser portada pedra a pedra fins aquí des de la Via Laietana. Malgrat el considero un museu que no ha sapigut evolucionar, és recomanable la seva visita.

Museu d'Història de Barcelona

Mosaic.

A més, podreu visitar el magnífic Saló del Tinell, on els Reis Catòlics van rebre Colom.

Saló del Tinell

Saló del Tinell.

No us perdeu entrar a la capella gòtica de Santa Àgata, una màrtir a qui el seu estimat li va fer tallar els pits.

Capella de Santa Àgata

La Capella de Santa Àgata des d’el Saló del Tinell.

Baixem pel carrer del Veguer, de la Llibreteria, plaça de Sant Jaume i arribem a la plaça de Sant Miquel amb la polèmica escultura als castellers una mica cara en temps de crisi.

Barcelona

Plaça Sant Miquel. Monument als Castellers.

Per la Baixada de Sant Miquel arribem al carrer d’Avinyó, que porta el nom d’una família del segle XIV i no té res a veure amb la ciutat francesa. Va ser consagrat per Picasso amb les noies d’una casa de ‘barrets’.

A la plaça de la Verònica destaca una façana plena d’esgrafiats i un edifici d’estil neoclàssic construït al segle XIX i que durant 70 anys va ser la seu de la Llotja, l’escola d’arts aplicades més antiga d’Europa.

Barcelona

Plaça de la Verònica.

Fixeu-vos en les curioses rajoles amb l’escut de la ciutat i un senyor guiant un cavall. Unes vegades diu Entrada i d’altres Salida, la versió anterior als actuals senyals de trànsit.

Barcelona

Carrer d’Avinyó.

Mentre passegem per aquest carrer veurem portes pintades i entrades misterioses, com la del número 42.

Barcelona

Carrer d’Avinyó, 42.

Tombem pel carrer Ample, passem pel davant de la basílica barroca de la Mercè. Antigament la plaça del davant no existia i per tant la façana no es podia veure bé.

Barcelona

Basílica de la Mercè.

Arribem a la plaça del Duc de Medinaceli que va cedir els terrenys per eixamplar una antiga placeta. Al mig trobem el monument del segle XIX dedicat a Galceran Marquet, un cap d’armada de Barcelona en la guerra contra Gènova al segle XIV. És una columna de ferro farcida de temes navals i marins.

Barcelona

Plaça del Duc de Medinaceli.

Tornem al punt d’inici pel Passeig de Colom, vial creat al segle XIX un cop derruïda la Muralla de Mar del segle XVI i que es va convertir en el passeig preferit per la burgesia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA