Un enigma al balcó

La Casa Pia Batlló de Barcelona.

Quan passejo sempre fotografio detalls que em criden l’atenció. El problema el tinc després per esbrinar la història que hi ha al darrere.

En aquest cas es tracta d’un balcó que segurament hi hem passat mil vegades pel davant i mai li hem parat atenció. Es troba a Barcelona, a la cantonada de Gran Via de les Corts Catalanes amb Rambla de Catalunya.

L’edifici, coronat per dues torres que marquen les tribunes de les cantonades, va ser la residència de Pia Batlló, de la coneguda nissaga d’empresaris tèxtils.

Barcelona. Casa Pia Batlló

Dracs i altres bèsties

L’edifici va ser projectat per Josep Vilaseca a finals del segle XIX. Aquest arquitecte, nascut a Barcelona el 1848, es considera el representant del premodernisme català. Viatjava molt i tenia una cultura elevada, fet que es posa de manifest als seus projectes.

Després d’haver col·laborat amb Domènech i Montaner, va realitzar diverses obres. Per exemple, tenim la fàbrica de Frances Vidal, l’estudi dels germans Masriera o l’exòtica Casa Bruno Cuadros -la famosa Casa dels paraigües de la Rambla-.

Més endavant va derivar cap a una inspiració medieval, com la que veiem aquí. Aquest habitatge és característic per la iconografia del drac que es repeteix obsessivament a tot arreu (balcons, forjats, capitells, forrellats …). Excepte al balcó de la tribuna principal.

Així doncs, aquí veiem un animal, que podria ser un gos, vigilant de reüll una serp al seu darrere.

Segurament el seu significat s’ha de llegir conjuntament amb la resta d’elements de la tribuna, com els medallons d’un home i una dona (els propietaris?). He fet una cerca a fons, però sense èxit.

Així doncs, el misteri està servit.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Rambla de Catalunya, 17. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).