Viatge al passat

Visita a la Mare de Déu de Bruguers i el castell d’Eramprunyà.

Molt a prop de Barcelona hi ha un munt de llocs impressionants per veure, com Bruguers, un petit nucli agregat a Gavà, on podràs trepitjar terres d’antigues famílies feudals a les portes del massís del Garraf.

El camí és de només 500 metres, però el fort desnivell i les roques fan complicada l’ascensió.

Per començar, al costat de la carretera que va a Begues veuràs l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers, tota construïda amb la pedra vermellosa de la zona, originàriament del segle XII i que ha sofert molts canvis.

A partir del segle XVI el culte es traslladà a un lloc menys solitari i la capella restà abandonada. Dos segles més tard es va refer i es construí la casa de l’ermità.

Església de la Mare de Déu de Bruguers.

A continuació, al davant es troba la creu de terme del segle XVI i un caminet amb un calvari (capelletes amb representacions de la passió).

Creu de la Mare de Déu de Bruguers.

Natura capritxosa

Finalment, allà mateix hi ha les indicacions per anar al castell. En només 100 metres et trobaràs amb una impressionant roca foradada, un caprici inexplicable de la natura. Respira perquè el més dur queda per venir.

El paisatge a través de la roca foradada.

400 metres més amunt s’arriba a una plana envoltada de pins des d’on podràs observar el castell d’Eramprunyà, del segle XI, espectador de revoltes nobiliàries. No deixo de preguntar-se si realment van pujar tanta pedra pel mateix camí que hem fet.

Restes del castell d'Eramprunyà.
El que queda del castell.

Per acabar, si vas amb visita guiada la podràs veure per dins; si no, doncs t’hauràs de conformar, com jo, veient l’exterior.

La tornada és pel mateix lloc.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

6 comentaris

  1. Ara per la zona del Garraf fa moltissima calor, mira d’anar a la platge que ven segur amb els teus ULLS, veus cosses a fotografiar molt interessants. !
    Apa, aguantar la calor…
    Ramon

  2. També amic, és pot aprofitar per visitar a Gava si no és el mateix dia, un altra, El Parc Arqueològic Mines de Gavà. ës mont interessant per a nois/es com per els adults.
    I per els que no s’han cansat… gaira, i volent continuar és pot agafar un camí front l’ermita de Bruguers, que ens baixa per un corriol primer molt fort i despres per un camí ample, amb 4 fonts per veure o beure…fins a Viladecans o a Gava

    Salutacions. Ramon

    • Conec el parc de les mines, però no Gavà. Ara m’adono que les poblacions de l’altra banda del Llobregat les tinc molt abandonades. He de posar-hi remei 😉

  3. Rondaller,

    També es pot visitar el castell des de Begues. Has de seguir la carrereta i a l’últim revolt tomba a l’esquerra. Hi ha una esplenada en què es pot deixar el cotxe i anar a peu fins al castell. És molt agradable fer la ruta a primera hora del dia o última hora de la tarda (cap a les 6). Els genolls t’ho agrairan.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).