Horror o avantguarda?

L’edifici futurista de Mario Catalán al carrer de Sant Antoni Maria Claret.

Abans de res, el que cal saber és que amb 44 anys ens va deixar l’arquitecte Mario Catalán Nebot (1973). Però va tenir temps de signar a Barcelona la construcció de dues mostres del seu particular estil.

La primera la trobem al carrer Sant Antoni Maria Claret 110. No hi ha pèrdua: és un bloc de habitatges, de formes sinuoses i recobert de rajoletes d’un intens color blau.

Abominació o creativitat?

Aquesta mena de piscina vertical d’aires gaudinians va ser construïda el 1975 i no deixa ningú indiferent. Però si anem a comparar, la Pedrera de Gaudí tampoc va ser ben rebuda i mira ara.

Edifici futurista de Mario Catalán.
Sembla fruit d’una fumada pop.

Arran d’exemples com l’edifici futurista de Mario Catalán, ens explica Lluís Permanyer que es va crear una comissió per evitar més atemptats estètics a l’Eixample. Això també planteja la polèmica d’una possible censura creativa. Tot és discutible.

Tanmateix, de la vida de l’arquitecte no en sabem res. Només he trobat que sembla que li agradava volar, ja que consta que va ser sergent de l’exèrcit de l’aire. El 1948 es va apuntar a un curs de vol sense motor i el 1959 formava part del cos d’Enginyers Aeronàutics.

Però de la seva vida professional, ni mu.

Obres pòstumes

L’altre edifici és al carrer València 384 i l’identificareu al primer cop d’ull. Estic segur que, si la seva obra l’hagués fet en un lloc com el 22@ o Diagonal Mar, no ens hagués impactat tant, ja que els envoltarien uns quants edificis igualment estrambòtics.

És curiós que les dues obres seves més conegudes s’acabessin després de la seva mort. Qui sap amb quines impactants propostes ens hagués sorprès d’haver viscut més temps.

A més, Catalán va ser autor també de dos habitatges igualment futuristes. Un d’ells és un xalet a Corbera de Llobregat i l’altre un bloc d’apartaments a Lloret de Mar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Sant Antoni Maria Claret, 110. Barcelona

Saber més

Què veure a prop:

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).