carrer Mallorca 564. Barcelona

Amb el món a l’esquena

Passejant sense rumb per Barcelona m’he fixat amb les mènsules que suporten els balcons d’un edifici anònim al carrer Mallorca.

Es tracta de la representació d’Atles, també anomenat Atlant, un personatge de la mitologia grega.

Atles era un tità germà de Prometeu (el que va robar el foc als déus i el va donar als humans). Un dia va haver-hi una gran guerra allà dalt dels cels divins. Els Titans, liderats per Atles, es van enfrontar als Olímpics i van perdre.

Com a càstig, Zeus el condemnà a carregar amb els pilars que separen la terra dels cels, molt a prop del jardí de les seves filles, les Hespèrides (l’estret de Gibraltar, vaja).

Un dia Perseu anava rondant el jardí per fer alguna malifeta i Atles el va amenaçar dient-li que toqués el dos. Perseu, que venia de tallar el cap de Medusa, l’enfocà als ulls i el convertí en una muntanya de pedra, que ara coneixem com a serralada de l’Atles, al Marroc.

carrer Mallorca 564. Barcelona

L’origen dels mapes.

Existeix una història paral·lela posterior, que explica que Atles va ser un rei savi de Mauritània que va ser el primer en plasmar el globus celeste i per això se’l representa amb el firmament damunt les espatlles. I és d’aquest de qui ve la paraula ‘atles’ que des del segle XVI s’utilitza per designar els llibres de mapes.

I aquí el teniu, a Barcelona aguantant balcons!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Mallorca, 564. Barcelona

Saber més:

Què veure a prop: