Praia das Catedrais. Galicia

On acaba el món

Itinerari per Galícia. Primera part.

Galícia es pot visitar de moltes maneres i aquesta que us proposo de manera ràpida, n’és una de molt personal. Sigui com sigui, sempre haurem de triar, perquè tot no es pot veure en un únic viatge.

El més còmode és volar fins A Coruña, llogar un cotxe i agafar un hotel allà mateix. Només cal tenir en compte que les 4 estrelles d’allà, en realitat corresponen a 3 d’aquí.

Dia 1. A Coruña.

És imprescindible dedicar un dia sencer a aquesta ciutat. Podeu començar pel petit i encantador nucli antic (A Cidade Vella), creat al segle XI.

A Coruña. Galicia

Petits detalls que fan una ciutat.

A continuació, el barri de Peixería, primer eixample de la ciutat amb les sorprenents galeries de vidre i marcs blancs. És una zona de restaurants on tastar la gastronomia gallega.

A Coruña. Galicia

Mosaïc de finestres.

Monte Alto és la zona on es troba la Torre d’Hèrcules, el far romà més antic en funcionament.

A Coruña. Galicia

El far de la fi del món.

No paga la pena pujar, ni pel preu ni per les vistes, però sí passejar pel parc d’escultures, amb obres ben interessants.

A Coruña. Galicia

Recordant la prehistòria.

L’Aquàrium, que en el seu dia va ser de referència, ara sembla necessitar una renovació. Però si aneu amb nens, ells no ho notaran.

Dia 2. Oleiro i Betanzos.

Entre la ria d’A Coruña i la de Betanzos hi ha una península que conserva petits llocs amb encant. En un illot a Santa Cruz hi ha un antic castell de defensa convertit en mansió al segle XIX, quan el va adquirir i reformar la família Pardo-Bazán (sí, sí, l’escriptora).

Santa Cruz. Galicia

De castell a mansió.

A l’altra banda de la península, trobem Sada, població que va tenir la seva importància i on cal destacar l’edifici modernista anomenat ‘La Terraza’. Es va construir a A Coruña com a quiosc de begudes i més tard desmuntat i col·locat aquí.

Sada. Galicia

Modernisme d’estiueig.

Baixem fins a Betanzos, que al segle XV va ser capital de província i va viure una època d’esplendor. Els seus carrers costeruts i ben cuidats, conserven magnífics exemples d’arquitectura de diferents estils.

Betanzos. Galicia

Protecció o superstició?

Val la pena la visita al sorprenent i decadent parc O Pasatempo, creat a finals del XIX per un indià i rescatat recentment de l’oblit.

Betanzos. Galicia

Quina hora és?

Dia 3. Lugo.

Lugo és una ciutat petita, però el seu monumental centre històric mereix una tranquil·la passejada.

Lugo. Galicia

Puerta de Santiago.

Convé passejar per la muralla romana que envolta la ciutat, tot i les decebedores vistes. És l’única que es conserva sencera en tot el món.

Lugo. Galicia

Guardant la ciutat.

Dia 4. Rías Altas.

De fet només visitarem una part de la costa nord, anomenada La Mariña. Anirem directament a la Praia das Catedrais (el nom real és Aguas Santas), a Ribadeo. En temporada alta, cal reservar dia i hora en funció de les marees.

Praia das Catedrais. Galicia

Capricis de la natura.

La següent parada la fem a Viveiro, punt estratègic per la seva situació. Aquest enclavament va ser destruit i reconquerit mil vegades. Queden grans mostres del seu important passat, com el magnífic pont, les restes de la muralla o l’església de Santa María del Campo.

Viveiro. Galicia

L’esplendor del romànic.

Acabarem al far da Estaca de Bares, des d’on podrem tenir una idea de l’espectacular costa nord.

Bares. Galicia

Una mar ferotge en un paisatge infinit.

No us perdeu la segona part de la ruta per Galícia, on visitem les Rías Baixas, Santiago i Pontevedra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA