Clínica Barraquer. Muntaner 314. Barcelona

Veure com un faraó

Diu la llegenda que Horus va perdre l’ull esquerre, quan s’enfrontà amb Seth per venjar la mort del seu pare Osiris. Llavors Thot li va posar l’Udjat, un ull màgic que amb el temps esdevindria l’amulet més popular de l’Antic Egipte, ja que protegia del mal d’ull i curava les malalties oculars.

Penseu que, en àrees tropicals com el Nil, proliferen bacteris causants d’infeccions oculars, especialment en temps d’inundacions. Per tant, s’enten que la gent busqués protecció divina.

Clínica Barraquer. Muntaner 314. Barcelona

Un interior misteriós.

De fora, la popularment coneguda com a clínica Barraquer potser sembla un edifici sense cap encant. No us deixeu enganyar: és considerat un dels millors exponents de l’arquitectura racionalista a Barcelona. Aquest corrent va aparèixer després de la Primera Guerra Mundial i defensava el funcionalisme dels edificis.

Va ser projectat el 1934 per Joaquim Lloret i Homs, autor d’edificis noucentistes, molt diferents d’aquest.

Clínica Barraquer. Muntaner 314. Barcelona

L’interior, en estil art déco, sorprèn molt més. És com entrar en un món subterrani, de passadissos foscos i baixos. Les portes i columnes, pintades de color negre, fan encara més opressiva la sensació. La llum indirecta, molt tamisada, augmenta la tenebrositat. Però penseu que es tracta d’un centre oftalmològic, on la llum forta podria molestar els pacients.

Fixeu-vos amb els petits detalls: poms, cadires, sofàs, tauletes, … Tot va ser dissenyat a mida. Malauradament, obres posteriors han anat desvirtuant l’esperit inicial, afegint i eliminant elements. Però encara ara, quan entres et sents transportat a una altra dimensió.

L’únic espai lluminós és la magnífica escala de cargol, que comunica tots els pisos.

Clínica Barraquer. Muntaner 314. Barcelona

Un distintiu molt adient.

Mirant amunt pel forat de l’escala descobrim el logotip de la clínica. Representa l’Udjat o Ull d’Horus, que duia Tutankamon en un pectoral. L’estrany és que el penjoll original correspon a l’ull dret i al logotip li van donar la volta.

Clínica Barraquer. Muntaner 314. Barcelona

A un costat de l’ull apareix Wadjet, la deessa cobra, protectora de l’Alt Egipte. A l’altra banda, tenim a Nekbeth, la deessa voltor, protectora del Baix Egipte.

Barraquer. Ull d'Horus. Logotip

L’oftalmòleg Ignasi Barraquer, impulsor d’aquest capdavanter centre, va estar molt interessat per l’egiptologia. De fet, es conserven dos caps de mòmia, procedents d’El Caire. Per tant, no és estrany que utilitzés l’Ull d’Horus com a logotip i que tot ens recordi la idealització d’un temple faraònic, amb les seves pintures i tot!

Clínica Barraquer. Muntaner 314. Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA