Panoràmica del port de Barcelona des d'el mirador de l'Alcalde.

L’univers al terra

Descobrint el Mirador de l’Alcalde (part 1).

Als anys 60 del segle passat, el castell de Montjuïc va ser cedit a la ciutat de Barcelona, amb la condició de destinar-lo a museu militar. Aquella va ser l’excusa per millorar el degradat entorn, on vivien penosament prop de 15.000 persones en barraques.

Paviment amb formes circulars, amb còdols, culs d'ampolla i ciment. Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

L’alcalde Porcioles -d’aquí el nom de l’espai-, màxim responsable del descontrolat desenvolupament de la ciutat, va encarregar el projecte a Joaquim Casamor, arquitecte i paisatgista, qui va ser director de Parcs i jardins de Barcelona. A ell es deuen entre molts altres, els jardins Mossèn Costa i Llobera amb plantes crasses i suculentes, o els de Mossèn Cinto Verdaguer, amb plantes aquàtiques i bulboses.

Paviment realitzat per Tharrats amb còdols i elements ceràmics. Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

Art als peus

Per salvar el fort pendent, es dissenyà tot de camins, que van ser recoberts amb un dels mosaics més increïbles i grans que mai has vist.

Gran mosaic circular amb ferralla i elements ceràmics. Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

Utilitzant una gran diversitat de materials, Joan-Josep Tharrats va crear formes i textures on predominen els tons terrosos.

Paviment amb papallones fetes amb engranatges i còdols. Descobrint el Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

Amb aixetes, taps, culs d’ampolla, maons, pedres i mil elements procedents de maquinària, l’artista va optar preferentment per formes circulars que poden recordar sols, estels i un ric univers que cal veure de prop per apreciar-lo millor.

Detall del mosaic de Tharrats, fet amb engranatges. Descobrint el Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

Tharrats va destacar especialment dins l’art abstracte, utilitzant materials diversos. Juntament amb Cuixart, Tàpies, Brossa i Joan Ponç, va fundar el 1948 el grup de l’avantguarda Dau al Set.

Detall d'una cara gravada a terra. Descobrint el Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

Integrada dins el conjunt, destaca la font projectada per Carles Buïgas -el de la Font Màgica de Montjuïc-, amb formes sinuoses, on l’aigua va baixant des del nivell superior mitjançant petites cascades.

Font projectada per Carles Buïgas. Descobrint el Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

Resulten impagables les vistes de la ciutat i del port des d’aquest mirador privilegiat, si és que aconsegueixes trobar un lloc entre els turistes i els venedors il·legals (a l’hivern és més tranquil).

Panoràmica del port de Barcelona des d'el mirador de l'Alcalde.

Monument bancari

Seguim descobrint el Mirador de l’Alcalde. Una mica més amunt veuràs l’escultura Homenatge a Barcelona, creada per Josep Maria Subirachs el 1969. Dues estructures triangulars s’uneixen al centre on apareix l’escut de la ciutat. Aquesta obra commemora el 125è aniversari de la desapareguda Caixa de Barcelona.

Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

Observant de prop el monument, em pregunto si l’escultor es va inspirar en el mosaic del terra, ja que es veu l’empremta de diverses peces que formen un relleu.

Escultura Homenatge a Barcelona, de Subirachs. Descobrint el Mirador de l'Alcalde

No et perdis la segona part d’aquest passeig, perquè hi ha més descobertes!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop