Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

Art sota el cel

Visita al Mirador de l’Alcalde de Barcelona (segona part).

Per començar aquesta segona passejada, després de veure l’Homenatge a Barcelona, de Subirachs, el camí segueix fins al castell. A l’inici de la pujada, hi ha una escultura dedicada a Juan Manuel Duran. Aquest aviador de Jerez de la Frontera, va ser un dels quatre tripulants del ‘Plus Ultra’ que el 1926 va fer el primer vol transatlàntic entre Palos de la Frontera i Buenos Aires -quatre anys després que els portuguesos-. Va morir amb 26 anys, pocs mesos després de tornar de tan heroica gesta, en estimbar-se contra la muntanya de Montjuïc fent uns exercicis aeronàutics.

Escultura a l'aviador Juan Manuel Duran. Montjuïc

L’escultura és obra del barceloní Jaume Duran i Castellanos, de qui pots trobar nombroses obres per la ciutat, com la que porta per nom Montseny a plaça de Catalunya, i que vagament recorda la que tens davant. Aquesta, d’aire mortuori, es cobreix el cap. El noucentisme sovint ho resolia tot a base de figures femenines, tinguessin o no a veure amb el títol de l’obra. Per cert, la coincidència del cognom amb el de l’aviador és només casualitat.

La foneria

Seguidament, una inscripció ens diu que l’escultura es realitzà a la foneria Tanagra, propietat de M. Gimeno Blanes. Nombrosos artistes van confiar en aquest taller per produir les seves obres. De fet, moltes escultures de Barcelona porten el seu segell. 

Detall de la signatura de l'escultura dedicada a Juan Manuel Duran. Visita al Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

En un full promocional de 1931 que he trobat a la xarxa, veiem que la Fundición Artística Tanagra tenia els tallers al carrer Montnegre 2, de Barcelona -actualment hi ha uns impersonals blocs- i que era especialista en la tècnica ‘a la cera perduda’. Aquest laboriós mètode, ja utilitzat pels grecs cap al segle VI aC, permetia, a partir d’un motlle de l’escultura feta amb fang, crear una rèplica amb bronze.

Tanagra era una ciutat grega on es van descobrir moltes figuretes de terracota fetes amb motlles, que es van batejar amb el nom de la ciutat, tot i que no són només d’allà.

Mosaic de Tharrats al Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

Tot seguit arribaràs davant el castell. Una estreta vorera ressegueix part de la muralla exterior. El terra, com has vist a la primera part, és un mosaic realitzat per Tharrats.

Paviment amb un mosaic de Tharrats. Mirador de l'Alcalde. Barcelona. Montjuïc

Hores abstractes

Per acabar, entra a un espai presidit per un peculiar rellotge de sol. Aquesta obra, duta a terme per Julià Riu i Serra el 1963, consta d’un gran cilindre de pedra, que marca les hores, la posició del Sol, el zodíac i els punts cardinals. Bé, ho marcaria si no hagués volat el gnòmon -la vareta que marca l’hora- al cap de pocs dies de la inauguració.

Detall del rellotge de sol fet per Julià Riu. Visita al Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

Julià Riu va ser professor de l’Escola Massana i va treballar l’escultura, el gravat i la il·lustració. Les seves escultures sovint estilitzades, s’acosten a l’abstracció. Tanmateix, la seva obra la trobem majorment a Barcelona.

Uns relleus semblen representar la nit i el dia. A l’esquerra, una senyora dormint entre peixos -la nit-, i a la dreta un senyor caminant cap a uns galls i gallines sota els raigs del sol -el dia-.

Rellotge de sol, realitzat per Julià Riu. Visita al Mirador de l'Alcalde. Montjuïc

Diversió perduda

Finalment, el camí segueix vorejant el castell i et proporcionarà bones vistes del port. Quan tornis, entra als Jardins de Joan Brossa, espai que temps enrere havia estat un parc d’atraccions. Encara conserva algun curiós element, com l’estructura de ciment de l’antic Bar Fanta.

Estructura de l'antic Bar Fanta, als Jardins Joan Brossa. Visita al Mirador de l'Alcalde

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop