Rajoles de mostra a Can Tinturé a Esplugues de Llobregat.

Per mostra, una rajola

El Museu Can Tinturé d’Esplugues de Llobregat.

En un altre article vaig comentar que 3.000 anys abans de Crist, a Egipte i Mesopotàmia van utilitzar la rajola com a revestiment de paviments. Però no va ser fins al segle IX dC que els perses van reactivar el seu ús i els àrabs el van escampar arreu del seu territori.

Rajoles de mostra amb flors sobre fons blanc.

La tècnica de l’esmalt va afegir el vessant decoratiu, a més de fer la peça més resistent i impermeabilitzant.

Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat. Rajoles de mostra amb motius geomètrics en color blau.


No obstant això, a Catalunya, l’ús de la rajola esmaltada es va començar a utilitzar tímidament a partir del segle XIII. Normalment les decoracions es feien en blau, color que tornarem a trobar en els models del segle XIX.

Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat. Rajola blanca amb un motiu floral en color blau. Baix Llobregat

De València a Barcelona

Dos segles més tard, els gerrers valencians es traslladaren a Barcelona, generalitzant el seu ús. La principal font d’inspiració eren els models hispanomusulmans.La influència italiana ens va entrar per Sevilla i Toledo, incorporant la policromia i apareixen models geomètrics i florals.

Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat. Rajola amb un motiu floral. Baix Llobregat

Els segles XVII i XVIII són un moment d’esplendor i és quan es popularitza l’ús d’aquest element. En aquest moment sorgeixen els retaules ceràmics i les escenes naturalistes.

Per cert, el plafó ceràmic amb la imatge de Sant Antoni de Can Tinturé conserva una gran similitud amb el que hi ha a la cuina del monestir de Pedralbes.

Plafó ceràmic amb la imatge de Sant Antoni. Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Segurament coneixeu les rajoles d’oficis. Però també trobem animals, flors i fruites. Com que eren fetes a mà, no hi ha dos models iguals. De fet fins i tot els colors són diferents.

Rajoles de mostra amb fruites. Baix Llobregat

Rajola de mostra

Al museu de Can Tinturé a Esplugues de Llobregat trobem una magnífica mostra de l’anomenada rajola de mostra. Rep aquest nom dels mostraris que s’ensenyaven als clients. És una peça que, repetida pot formar un o diversos patrons.

Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat. Rajoles de mostra. Baix Llobregat

Totes les fotografies d’aquest article corresponen a mostres exposades en aquest museu, que us en recomano la visita. L’exposició permanent permet veure cronològicament les diferències de tècniques i estils al llarg del temps.

Rajola de mostra amb una llàntia. Baix Llobregat

No passeu per alt els magnífics terres de les sales, decorats amb rajola hidràulica. Tot i que es fabricava peça a peça, permetia una producció amb motlles. El preu s’encaria segons el nombre de colors emprats. A finals del segle XIX i principis del XX, aquest revestiment va tenir la seva època daurada.

Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat. Paviment hidràulic. Baix Llobregat

L’edifici

Abans d’entrar o quan sortiu, observeu detingudament l’edifici, antiga residència de la família de Joan Tinturé, alcalde d’Esplugues a principis del segle XX.

Decoració sota una finestra de Can Tinturé. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Va ser projectada pel prolífic arquitecte Claudi Duran, pioner en la utilització del ciment armat. Potser us sonen altres obres d’ell, com la colònia Sedó a Esparreguera o l’església de Cerdanyola del Vallès.

Balcó de Can Tinturé. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Església, 36. Esplugues de Llobregat

Saber més

Articles relacionats

Què veure a prop