Sostenint el sostre

Atlants al Conventet de Pedralbes.

En un altre article hem vist el Conventet de Pedralbes. Dels diversos elements romànics espoliats, procedents de la canònica de Santa Maria de Besalú, només m’aturaré amb un tipus de capitell que es repeteix quasi obsessivament. Es tracta de la figura de l’atlant, un personatge aparentment poc vinculat al cristianisme.

Si vas al MNAC, trobaràs alguns capitells més de la mateixa procedència i amb el mateix motiu.

A Santa Maria de Colomers, hi ha un capitell que, entre d’altres figures, presenta un personatge similar: un home dempeus, vestit amb una túnica, agafa amb les mans unes tiges vegetals que s’enrotllen als extrems. Amb el cap sembla sostenir la part superior del capitell.

Aquarel·la amb una vista a l'entrada del recinte del monestir de Pedralbes.
El Conventet a la dreta.

Un rebel contra els déus

En primer lloc, Atles era un tità, germà de Prometeu (el que va robar el foc als déus i el va donar als humans). Un dia va haver-hi una gran guerra allà dalt dels cels divins. Els Titans, liderats per Atles, es van enfrontar als Olímpics i van perdre. Com a càstig, Zeus el condemnà a carregar amb els pilars que separen la terra dels cels, molt a prop del jardí de les seves filles, les Hespèrides (l’estret de Gibraltar, vaja).

L’atlant el podem trobar representat de diverses maneres. De vegades el veiem ajupit amb l’esquena encorbada. D’altres, agafa amb força un element com a mostra de la seva força. Són diverses interpretacions del mite grec, que va passar al món llatí i posteriorment convenientment adaptat pel cristianisme com a exemple moral.

Santa Maria de Besalú. Romànic. Monestir de Pedralbes. El Conventet. Barcelona

Molts significats

Què signifiquen aquests atlants al Conventet de Pedralbes? És difícil donar una explicació exacta, ja que la figura de l’atlant es pot confondre amb la d’un orant amb les mans aixecades.

Però el que resulta curiós és trobar-lo a partir del segle XI a tot arreu on el romànic va deixar la seva petjada. Els més propers que podeu veure són a Sant Pere Galligants, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve d’en Bas o la catedral de Tarragona.

Hi ha qui diu que representa la lluita de l’ésser humà contra les forces del mal, probablement representades amb la forma d’aus rapinyaires.

Per altra banda, de vegades es va utilitzar per a representar els musulmans presoners de guerra, fent-los suportar el pes del temple cristià. Seria el cas de l’església francesa d’Oloron-Sainte-Marie.

Com que té els peus nus i el cap o les mans tocant sostre, pot ser un enllaç entre el món celeste i el terrestre.

Santa Maria de Besalú. Romànic. Monestir de Pedralbes. El Conventet. Barcelona

I les àligues?

Segons Homer, aquesta au porta bon presagi, per la seva fortalesa i perquè vola als cims més alts. Té molt bona vista per identificar la seva presa.

Antigament hi havia la creença que, quan envellia, podia renovar les plomes. Per això es convertí en símbol de la resurrecció i de la renovació pel baptisme. El rei David diu que “La teva joventut es renovarà com la de l’àliga” (Salm 103:5).

Hi ha un munt de creences medievals, que s’ho fan venir bé per dotar l’àliga de qualitats relacionades amb Crist, el cel i el Judici Final.

Però no oblidem que és una au rapinyaire, que ben bé pot simbolitzar les forces del mal, atribut molt estès a l’edat mitjana.

Atlants i àligues, tot plegat pot tractar-se d’una imatge que expressa dualitat i contraposició: el món terrenal i el celestial, el bé i el mal, l’humà i el diví.

Però normalment els capitells no es poden interpretar aïlladament. Caldria veure on i com estaven originalment posicionats quan encara formaven part de Santa Maria de Besalú.

Santa Maria de Besalú. Romànic. Monestir de Pedralbes. El Conventet. Barcelona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Baixada del Monestir, 6. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).