El capità no és a casa

Els identificadors de les cases d’oficials a Hostalric.

Amb l’excusa d’anar a conquerir Portugal, al segle XIX -d’això no fa tant- les tropes franceses van arrasar tot el que van trobar pel camí, amb la clara voluntat de conquerir nous territoris.

Hostalric era al bell mig i era un os difícil de rosegar, però finalment ho cremaren tot i no van deixar pedra sobre pedra. Només el castell va resistir.

Panoràmica d'Hostalric. La Selva

A part de les muralles, el que ara podem contemplar és posterior a la finalització del conflicte. A partir d’aquell moment i durant molts anys, la vila va ser un enclavament militar.

Paret amb un mural que representa una porta per on treu el nas un home. Hostalric.
L’oficial treu el nas per la porta.

Allotjar els oficials

Només cal que us fixeu amb la numeració de les cases. Veureu les paraules, ‘capitán’, ‘coronel’, ‘oficial’ i ‘jefe’, col·locades el 1854 per identificar les cases on s’allotjaven temporalment els oficials de la fortalesa.

Inscripcions similars les trobem en altres poblacions on es va donar la mateixa situació, com a Castellterçol. Per a la família que havia d’hostatjar gent de l’exèrcit, això era un veritable mal de cap, ja que si amb prou feines es podien alimentar, imagineu amb ‘convidats’ forçosos.

Cases d'oficials a Hostalric. Rajola a la porta del número 53 on s'allotjava un capità.

Com que sembla que les instal·lacions no reunien les condicions necessàries, el 1929 el general Primo de Rivera va fer marxar tota la guarnició.

Però les inscripcions a les cases d’oficials a Hostalric, encara ens recorden aquells temps en què Hostalric va ser un enclavament militar.

Cases doficials a Hostalric. Rajola a la casa número sis on s'allotjava un capità.
Faltava una A i van posar una V.

Finalment, una d’aquestes identificacions la trobem al castell. Imagino que es va col·locar durant la restauració de l’indret, ja que està ‘massa’ ben conservada i l’estil té poc a veure amb la resta. A més està escrita en català, idioma aliè a l’exèrcit.

Cases doficials a Hostalric. Rajola policromada, amb un sargent.
Fotografia de Xavier Serrano.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situaciócarrer Major. Hostalric

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).