Defensant ideals

Una obra de Lluís Terricabres a Mataró.

Mataró és un pou de sorpreses. Sempre hi ha alguna cosa a descobrir. Tot i haver-lo vist mil vegades no ha estat fins ara que m’he aturat davant un plafó escultòric al carrer Jaume Ibran.

Elaborat amb plaques metàl·liques, engranatges, minerals i peces de vidre, el conjunt ens fa venir a la memòria la industrialització i, si ens hi posem, també el mar i els vaixells. L’únic element reconeixible és un gran sol que, com Aton, el déu egipci, sembla estendre els seus raigs damunt l’horitzó.

Va ser creada el 1966 per Lluís Terricabres i Molera, un polifacètic personatge amb una sorprenent vida.

Mural de Lluís Terricabres al carrer Jaume Ibran de Mataró.

Una joventut difícil

En ‘Terri’ com se’l coneixia, va néixer a Manlleu, però de ben petit va anar amb la família a viure a Mataró. Va abandonar els estudis per ajudar la seva família. Va entrar a treballar a una important foneria on coneixerà, a més de l’ofici de manyà, les implicacions polítiques catalanistes dels seus companys de feina.

Més tard comença a interessar-se per la literatura, el teatre i el cinema. El 1937 és cridat al front i fet presoner per l’exèrcit nacional i va anar de camp en camp de concentració i finalment empresonat a la Model de Barcelona. A continuació el van condemnar a durs treballs a l’Àfrica.

Una obra de Lluís Terricabres a Mataró. Detall d'engranatges i pedres vitrificades.

Agitador cultural

Quan tenia 27 anys torna a Mataró i reinicia la seva feina a la foneria. Però els caps de setmana es dedica a la cultura. Forma part d’un equip de cinema on fa d’actor i guionista. Assisteix a tertúlies literàries i musicals i d’aquesta manera coneix la flor i nata de tots els àmbits culturals.

El 1949 inaugura El Racó, un espai per on durant vint-i-nou anys va passar una llarga llista d’intel·lectuals catalans. Tot un mèrit tenint en compte que eren els anys foscos de la dictadura.

Com veieu, en Terri va ser tot un personatge digne d’admiració.

Una obra de Lluís Terricabres a Mataró. Detall d'unes peces vidriadres.

Encara hi ha més

Serà la casualitat -o no- que el plafó escultòric d’en Terri es troba al carrer d’en Jaume Ibran, un altre revolucionari personatge nascut un segle abans, durant les famoses guerres carlines.

Amb només vint-i-quatre anys, aquest jove simpatitzant amb el liberalisme progressista, va capitanejar un grup conegut com ‘la Ronda de l’Ibran’. Aquests voluntaris armats feien rondes nocturnes per detectar les partides de carlins de la comarca.

El 1975 va morir en un enfrontament a Breda i va ser enterrat amb honors d’heroi.

Una obra de Lluís Terricabres a Mataró. Detall del mural.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Jaume Ibran, 1. Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).