Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors

Pel camí de l’escola

Les senzilles històries dels pobles petits, amaguen records entranyables que paga la pena recordar. El petit i bucòlic itinerari d’avui era el que, temps enrere, recorrien a peu els nanos del nucli de Corts, per anar a l’escola de Camós, tots dos al Pla de l’Estany.

L’itinerari està marcat per la presència de l’aigua i una exuberant vegetació. És molt recomanable fer-lo després que hagi plogut, especialment a la primavera. Nosaltres l’hem fet a l’hivern i no és el mateix.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors

Cal remarcar la cura del veïnat en preservar un modest patrimoni, senyalitzant-lo i facilitant explicacions. Un exemple a seguir.

Per començar, aparquem el vehicle vora el pont de ferro que travessa la riera de Matamors, a la GIV-5146 (trobareu totes les indicacions al final de l’article).

El topònim, actualment poc correcte políticament, imagino que prové dels temps de la Reconquesta. Clar que també pot ser una derivació del poble de Mata. Un dels significats del mot ‘mata’ és el d’una arbreda a la vora d’un riu, molt apropiat a aquest indret.

Un corriol baixa sobtadament fins a la riera i aviat trobem la Gorga Blava. És un paratge emblemàtic on un saltant d’aigua cau de les roques i va a parar un profund gorg.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors

El camí va resseguint la riera. Trobarem un camí senyalitzat cap a l’esquerra, però nosaltres ni cas i aviat trobarem La Palanca. Aquest nom el reben les passeres o passarel·les molt senzilles que permeten passar per damunt de l’aigua. En aquest cas és de pedra, però en altres llocs es feien amb troncs o taulers.

A continuació trobarem la Barraca de la Pecu, una cavitat on als anys 60 va viure una família que es guanyava la vida fent de drapaires.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors
El camí ens porta al rentador de Can Carxofa. Al llarg d’aquest itinerari veureu que s’han recuperat diversos rentadors que reben el nom de la masia a la qual pertanyien. Fa un segle, rentar la roba era una tasca molt feixuga. Cal pensar que les dones, no només havien de baixar i rentar la roba, sovint amb una aigua gelada, sinó que després havien de carregar el cabàs amb la roba molla que pesava molt més.

El corriol s’acosta i s’allunya del curs d’aigua, però sempre és a la vora del camí. Trobem una gran bauma -o balma-, nom donat a una cova poc profunda o bé a una roca que sobresurt formant una cavitat.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors
Veureu que es tracta d’una roca molt porosa, anomenada travertí o pedra tosca. Es forma en indrets amb molta aigua que circula lentament. A mesura que s’evapora, va sedimentant el calci damunt la molsa i les plantes, petrificant-les. Va ser molt utilitzada pels romans. De fet tot el Coliseu de Roma està fet amb aquest tipus de roca.

Aquest abric natural va servir d’aixopluc temporal a persones que no es podien permetre una llar.

Uns metres més amunt, trobem el rentador del Salt Dalmau, que per la seva situació, fins i tot en èpoques molt seques disposava d’aigua. El rentador disposava d’una pedra rugosa on ensabonar la roba que, després de cada riuada, calia anar a buscar-la riera avall.

Finalment arribem a l’emblemàtic Salt Dalmau, amb la font del mateix nom i tot plegat sota l’ombra de grans arbres. La cascada, que avui era completament seca, passa pel damunt d’una balma de travertí, coberta d’heura, molsa i falgueres.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors
Durant molts anys, en aquest indret s’hi celebraven trobades, berenars i festes amb ballades de sardanes.

Pugem unes escales i arribem al pont del Salt Dalmau. Com veieu, amb un mateix nom es bateja la cascada, la font, el rentador, la balma i el pont.

Sembla que en època de pluges aquest era un pas perillós. Per aquest motiu, a finals del segle XIX es construí aquest pont.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors

El camí, ara molt més ample i planer, passa entre extensos camps de conreu. No hi ha cap possibilitat de pèrdua, ja que hem d’anar seguint les fites verdes de l’itinerari per a bicis.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors

Quan el camí s’acosta novament a la riera, passarem pel costat de Can Reparada -o Reperada-, actualment convertit en allotjament rural i on fins no fa gaire temps, hi vivia en Siset, un dels darrers pastors de Corts.

Pla de l'Estany, Camós, Girona, Matamors
En arribar la carretera, seguim el caminet fins al pont de ferro, on hem començat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA