Aquarel·la amb una panoràmica de Móra d'Ebre amb el riu.

Marcada pel riu

Itinerari per Móra d’Ebre.

Si una cosa tenen en comú totes les poblacions vora l’Ebre, és que s’han beneficiat de les seves aigües, tant com les han patit.

Móra d’Ebre -o simplement, Móra– és un bon exemple de vila abocada a Lo Riu, com popularment es coneix aquí aquest curs fluvial que ha estat sempre una frontera. Per cert, el mot Ebre sembla que pot provenir de fonts indoeuropees i vindria a significar riu. La mateixa arrel la trobem en diversos països per denominar també corrents fluvials.

Carrerons i·luminats per la nit. Itinerari per Móra d'Ebre, Ribera d'Ebre.

Malgrat que a l’escut apareix una morera, el discutit origen d’aquest topònim podria provenir del mot preromà ‘mor’ que designa un turó, com al que es troba el castell. És aquí on podem començar la visita, en la que farem un breu repàs a més de sis mil anys d’història.

Barques amarrades al pantalà del riu Ebre.

Una fortalesa molt disputada

Al llarg del temps, Móra patiria les invasions dels àrabs, els atacs dels templers, la Guerra Civil Catalana, la dels Segadors, la d’Independència, les guerres carlines, la invasió francesa i la Batalla de l’Ebre. Molta guerra, és cert.

La posició estratègica de l’indret s’evidencia en el fet que des d’aquí, es domina tota la conca.

No hi ha prou memòria per saber l’origen d’aquesta defensa, però sí que sabem que al segle XIII, Ramon Berenguer IV la va conquerir als sarraïns.

En fer fóra l’enemic, calia repoblar el territori i la tasca va recaure sobre els Entença. Actualment costa de creure que d’un oblidat i minúscul lloc a l’Aragó, sorgís una de les baronies més importants que van senyorejar sobre aquestes terres.

Entre vendes i contractes matrimonials, les propietats van anar canviant de mans i de cognoms, fins que al segle XIX s’aboliren els senyorius i tot va quedar sota la jurisdicció de l’Estat.

Després de tantes destruccions i reconstruccions sofertes, es fa difícil d’imaginar com era aquest castell, sortosament dignificat en l’actualitat.

La fortalesa. Itinerari per Móra d'Ebre, Ribera d'Ebre.

Pel camí de sirga

A continuació baixem fins al riu per un voral recentment pavimentat. Cal felicitar a l’Ajuntament per l’encertada adequació d’aquest tram i per la col·locació de panells explicatius.

El romàntic passeig vora el riu testimonia algunes de les nombroses crescudes de l’Ebre, les pitjors de les quals van tenir lloc en els anys acabats en 7. Com per creure en supersticions!

Itinerari per Móra d'Ebre, Ribera d'Ebre. Rajola indicant la riuada de 1907.

Però el corrent fluvial també ha estat una important -i dura- font de subsistència. Un camí vora l’aigua era transitat pels sirgadors, nom que rebien les persones que empenyien els llaguts carregats de mercaderies aigües amunt, amb una corda anomenada sirga.

Aquarel·la amb una panoràmica de Móra d'Ebre amb el riu.

L’entrada a la vila

Continuem aquest itinerari per Móra d’Ebre i arribem a la plaça de Baix, antic accés a la població des del riu, abans d’existir el pont. Aquest lloc emblemàtic era pas obligat per arribar al castell, i és per on van passar templers i presoners il·lustres, com l’abat de Poblet o el comte Hug Roger de Pallars.

Itinerari per Móra d'Ebre, Ribera d'Ebre. Dovella decorada amb relleus.

Passar Lo Riu

El record de la darrera confrontació bèl·lica és omnipresent amb el característic pont, que ha acabat convertint-se en símbol de la vila. L’anterior va ser dinamitat per l’exèrcit republicà en la seva retirada.

En acabar el conflicte, el nou govern va passar l’encàrrec d’un nou pont a l’enginyer del port de Tarragona, Eduardo Serrano Suñer qui, ves per on, el seu germà era ministre de la Governació i cunyat de la dona del dictador. Casualitats de la vida.

L’empresa constructora tenia l’original nom de “Cubiertas y Tejados, S.A.“. El seu fundador va ser Lluís Ferrer-Vidal de Llauradó, fill d’un destacat empresari i diputat a les Corts Espanyoles. Actualment la companyia porta el nom d’Acciona. Et sona?

El pont es va acabar el 1943 i va ser utilitzat com a eina propagandística del règim, perquè tothom veiés que bé que arreglaven el món.

Itinerari per Móra d'Ebre, Ribera d'Ebre. El pont Nou.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop