Angel Orensanz, escultura, Castellet i la Gornal, Alt Penedès

Crear i evolucionar

Els grans artistes normalment canvien el seu estil amb el temps. Potser no sempre ens agrada el que fan o han fet en una determinada època de la seva carrera o bé ens hem centrat només en una part de la seva trajectòria, obviant la resta.

Picasso, Miró, Kandinsky, Mondrian, … Són només alguns noms que ràpidament ens venen al cap. Les seves obres de joventut res tenen a veure amb l’etapa de maduresa.

Angel Orensanz, escultura, Castellet i la Gornal, Alt Penedès

Visitant el castell de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), em vaig fixar en una obra, situada en una esplanada, allunyada del circuit de la visita i a la qual la guia no fa cap esment. Una llàstima, ja que paga la pena veure-la de prop.

L’autor és l’aragonès Ángel Orensanz, un prolífic artista a qui la pintura figurativa aviat el va cansar. A poc a poc va començar amb formes volumètriques, que amb el temps perdrien qualsevol rastre humà i es convertirien en acolorits cilindres buits i tallats, com si fossin tòtems. Després d’això, la seva producció ja és inclassificable. L’extensa obra la trobem repartida arreu del món.

Angel Orensanz, escultura, Castellet i la Gornal, Alt Penedès

És impossible que no hàgiu vist el seu ‘Ocell de la velocitat’ gronxant-se a l’entrada de l’aeroport de Barcelona i que sovint es pren per una obra de Calder.

O bé l’escultura que cobreix les parets de l’estació del metro de Zona Universitària.

Ningú diria que totes aquestes obres han sortit de la mateixa mà. Però, com he dit al principi, així evoluciona un gran artista.

I si voleu saber què fa ara, només cal que aneu a Nova York, on ha obert la fundació que porta el seu nom, dins una antiga sinagoga neogòtica del segle XIX. Aquest local s’ha posat tan de moda que les ‘celebrities’ van allà a fer les seves festes i els directors de cine a rodar pel·lícules.

Angel Orensanz, escultura, Castellet i la Gornal, Alt Penedès

INFORMACIÓ PRÀCTICA