Amb una petita brasa, es crema una casa

Les rajoles d’assegurances d’incendis a València.

Des que diuen que Neró va cremar Roma, moltes ciutats al llarg de la història s’han vist engolides per les flames. Londres, Chicago, San Francisco, Tòquio o Lisboa són només alguns cèlebres exemples.

Rajola d'assegurança d'incendis al Museu Nacional de Ceràmica de València.
Museu Nacional de Ceràmica de València.

A més, durant segles els habitatges es construïren amb bigues de fusta. Si a més, afegim el fet que per escalfar-se i cuinar cremessin llenya, entendreu que fàcilment es calava foc.

Rajola d'assegurança d'incendis a Massarrojos.
Carrer de Baix 10. Massarrojos.

Així doncs, era tan normal que un edifici fos reduït a cendres, que allà pel segle XVII, alemanys i francesos van crear els primers cossos de bombers i també les assegurances contra incendis.

placa Seguros Mutuos contra incendios de València
Carrer Corona, 13. València.

Qui paga el servei?

Altrament, amb la de guerres que hi havia per aquí, vam haver d’esperar fins al segle XIX per gaudir d’aquests beneficis. Quan hi havia un incendi, la principal dificultat es trobava en el pagament de les despeses generades per les tasques d’extinció. Generalment s’havien de fer càrrec els afectats.

Rajola a Almàssera amb l'escut de València i la inscripció Asegurada.
Carrer Vicente Lladró, 18. Almàssera.

Per aquest motiu, es constituïren societats d’assegurances mútues contra incendi. Cada societat gestionava el seu propi cos de bombers. A més a més, per identificar els edificis que estaven assegurats, es col·locaven plaques al portal.

Rajoles d'assegurances d'incendis. Una rajola a Sueca i una altra a Burjassot.
Esquerra: Escoles Carrasquer, 2. Sueca – Dreta: pl. S. Joan de Ribera. Burjassot.

Per acabar, sembla que no era infreqüent que, davant d’un gran incendi on hi havia habitatges assegurats per diferents companyies, les diverses brigades de bombers es barallessin per accedir als ‘seus’ edificis, mentre les flames consumien l’immoble.

Rajola d'assegurança d'incendis a Massarrojos.
Plaça de ‘El Soñador’, 3. Massarrojos.

Així doncs, veient que aquest sistema no xutava, les brigades s’unificaren sota la tutela dels ajuntaments. A València, que tenien la mà trencada amb la ceràmica, van crear diversos models de rajoles d’assegurances d’incendis, que generalment mostraven un edifici en plena ‘cremà’. Altres, en canvi, tan sols incorporaven alguna versió de l’escut de València.

Rajolesd'assegurança d'incendis al Museu Nacional de Ceràmica de València.
Museu Nacional de Ceràmica de València.

Evolució

Més endavant a la placa només s’hi escriuria la paraula ‘Asegurada’ i res més. Economia de mitjans que en diuen. Però ara són considerades peces de col·leccionista.

Finalment, suposo que arran la industrialització del segle XIX, es produiren peces metàl·liques esmaltades. Tanmateix, devien ser poques, ja que seguidament optaren per fer-les sense esmaltar. O potser és que el color s’ha perdut amb el temps. Més producció, més rapidesa i més economia. Aquí et poso alguns exemples:

Placa de la Sociedad Mutua contra incendios de Bellver de Cerdanya.
Carrer Sant Roc, 10. Bellver de Cerdanya.
Placa d'assegurances La Catalana a Solsona.
Carrer de Llobera, 9. Solsona.
Carrer d’Abaix, 20. Sant Martí Sesgueioles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles sobre València i rodalia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).