El cap del mal

El significat de les carasses.

Estem acostumats a veure a les esglésies gàrgoles amb personatges que semblen sortits d’un malson. Carotes grotesques i animals impossibles, que simbolitzen el mal i el pecat.

Però trobar rostres esculpits en una paret qualsevol, provoca certa inquietud.

Baixant per l’estret carrer de la Ronda de Celrà (Gironès) vaig topar amb un cap de pedra que em mirava amb cara de pocs amics.

Tot i que, a primera vista pot semblar ‘autèntica’, en realitat va ser modelada no fa tant per l’antic propietari de la finca, a qui li agradava treballar la pedra.

El significat de les carasses. Rostre de pedra a Celrà, Gironès.
El cap de Celrà.

Més caps

D’autèntiques en trobem en altres poblacions, com a Palamós de les quals l’historiador Gabriel Martín ha fet un complet estudi sobre el significat de les carasses.

El nom més adient per aquests caps esculpits sovint amb formes grotesques, és el de carassa. Generalment són masculines. Cap al segle XV es representaven caps d’esclaus africans i també de musulmans o corsaris a qui els cristians havien vençut.

El significat de les carasses. Rostre de pedra a Sarral. Conca de Barberà
Sarral (Conca de Barberà).

Era una manera de celebrar el triomf sobre l’enemic, exposant-lo en públic a manera d’escarni i també d’exemple del que era contrari a la fe.

Antigament, per identificar els bordells, també es col·locaven carasses, normalment barbudes. Així, els soldats o qui fos, que normalment no sabien llegir ni escriure, podien fàcilment trobar el lloc.

El significat de les carasses. Rostre de pedra a Sant Martí Vell. Gironès
Sant Martí Vell (Gironès).

Dic que normalment eren caps d’home barbut, perquè representaven Bafumet, una divinitat pagana mig inventada, que representava el pecat. L’orde dels Templers va ser acusada d’heretgia de retre culte a aquest ídol. L’acusació va resultar falsa, però va tenir tanta força que l’orde es va dissoldre.

Rostre de pedra a Sant Julià de Palou. Granollers.
Sant Julià de Palou (Vallès Oriental).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Ronda, Celrà

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).