Vall de Llémena, bosc

Una vegada hi havia una pastoreta

Diuen que la història es repeteix, però és que els relats miraculosos semblen el que ara diríem un copiar-i-enganxar.

Llarga és la llista de pastores i pastors que l’església afirma que van veure llumenetes, van trobar una imatge i/o directament van veure algun ésser sobrenatural.

Per tal de donar sentit al discutit origen de la rosa de l’escut de Reus (Baix Camp), s’explica la història d’Isabel Besora, una pastoreta a qui un bon dia la Mare de Déu en persona se li aparegué. Això passava al final del segle XVI, durant una nova epidèmia de pesta.

Reus, Baix Camp, escut, heràldica

Plaça del Mercadal, 5.

I què volia Maria a canvi d’aturar la pesta? Doncs que es recuperés l’antic costum de La Candela, en què un ciri cremava sense parar a l’altar de la parròquia.

Naturalment, els caps de la vila no van creure la nena, qui tornà a invocar la Mare de Déu. Llavors obtingué la prova que convenceria tothom. La verge li va posar una mà a la galta i, mira tu per on, se li quedà gravada una rosa a la pell.

Reus, Baix Camp, escut, heràldica

Església de Sant Pere.

La llegenda tindria la seva gràcia si no fos perquè el símbol de la rosa ja s’utilitzava anteriorment.

Encara hi ha una altra història, mig real i mig inventada. Al segle XIV l’arquebisbe de Tarragona volia fer pagar a diverses poblacions la reconstrucció de les muralles de la ciutat. Pere Roger, cardenal i senyor feudal de Reus, s’hi oposà i això donà lloc a durs enfrontaments que acabarien amb un plet davant el papa. En guanyar-lo, el cardenal va cedir a la vila una de les roses del seu blasó.

Reus, Baix Camp, escut, heràldica

Església de Sant Pere.

Més tard, Pere Roger esdevindria el papa Gregori XI, motiu pel qual, Reus va incloure a l’escut les claus de Sant Pere i la tiara papal. Al llarg del temps, aquests i altres elements, s’han anat posant i traient, motivant un estira-i-arronsa que no s’ha acabat, doncs actualment Reus encara no té un escut oficial.

Reus, Baix Camp, escut, heràldica

Carrer de Llovera, 50.

Tot i que sembla que la imatge de la rosa ve de més lluny, és a finals del segle XIV que es té constància documentada. Es tracta de la coberta d’un pergamí on, a primer cop d’ull -d’ull profà com el meu-, pot ser una rosa, una rosassa o un dibuix geomètric d’ocult significat.

Reus, Baix Camp, escut, heràldica

Plaça del Castell.

Sigui com sigui, sembla clar que a partir d’aquesta època, la rosa, representada de mil maneres, forma part del distintiu heràldic de la vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA