Pedres cercant autor

Els mosaics de Santa Maria de Blanes.

Hi ha vegades que m’he de donar per vençut i abandonar la cerca sense haver obtingut cap resultat.

L’església de Santa Maria de Blanes (La Selva) les ha passat de tots colors. Després de tants conflictes soferts, amb prou feines va salvar la façana i el campanar.

Així doncs, el que ara podem contemplar de l’interior és fruit de les restauracions realitzades durant el segle XX.

Exterior de l'església de Santa Maria de Blanes.

Catifa de pedra

Un dels interessants elements són els mosaics de Santa Maria de Blanes, que cobreixen el paviment i dels quals ningú en parla. Realitzats amb tessel·les de tres colors, tenen un disseny que alterna formes geomètriques. Si l’observem amb deteniment, veurem que en realitat són creus amb diverses variants.

La principal reconstrucció de l’edifici va recaure en Lluís Bonet, arquitecte que havia estat deixeble de Gaudí i que havia utilitzat mosaics en altres obres seves, tot i que molt diferents d’aquest.

Era normal contractar els serveis d’ebenistes, escultors, mosaïcistes, ferrers o vitrallers per a la realització dels ornaments, molts dels quals ara resten en el més absolut anonimat.

En aquest cas, també ens quedarem amb les ganes de saber-ne l’autor.

Mosaics de Santa Maria de Blanes. Detall de les figures geomètriques.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Mossèn Quer. Blanes

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Molt interessant, sí! Pels colors del mosaic, em fa pensar en tessel·les de gres ceràmic i no de pedra, és possible?
    A Barcelona hi ha exemples semblants a l’església del Sagrat Cor de Jesús (http://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/mosaics/mosaic/carrer-de-casp-27-esglesia-del-sagrat-cor-de-jesus-2/), al santuari de Sant Josep de la Muntanya, però amb tessel·les més grans em sembla (http://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/mosaics/mosaic/avinguda-del-santuari-sant-josep-de-la-muntanya-25-santuari-sant-josep-de-la-muntanya-paviment-de-lesglesia/) i a l’església de Sant Josep Oriol (http://ajuntament.barcelona.cat/arqueologiabarcelona/mosaics/mosaic/carrer-de-la-diputacio-145-esglesia-de-sant-josep-oriol-paviment-de-labsis/).
    Aquest tipus de material podria ser de la fàbrica Pujol i Bausis.

    • Moltes gràcies pels teus comentaris. És probable que les tesel·les provinguin de Pujol i Bausis, important proveïdor en aquella època. Una llàstima no conèixer l’autor.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).