Ençà i enllà

10 anys del blog Rondaller. 

T’has aturat mai a pensar per què festegem els aniversaris? Des dels temps dels carquinyolis, és a dir, fa uns cinc mil anys, dia amunt, dia avall, les persones celebren el seu naixement. Pels sumeris, egipcis, grecs i romans aquest dia tenia lloc un ritual de protecció. Per exemple, els grecs estaven convençuts que amb el naixement, cada persona tenia un esperit protector que el cuidaria tota la vida.

Un cop al mes, se celebrava una festa d’aniversari dedicada a la deessa Àrtemis preparant-li un pastís fet de mel i farina. Al damunt es col·locaven espelmes enceses simbolitzant el foc ritual, la llum de la deessa que tot ho il·luminava. També se celebrava la diada del cap de família amb un àpat, tot i que estava mal vist festejar els aniversaris de dones i infants. Els romans assimilaren el costum però només amb els personatges importants. El cristianisme, en canvi, ho aplicà tan sols al dia de la mort dels sants. Com que les persones eren batejades amb el nom del sant del dia que havien nascut, doncs, festa grossa.

I és així com actualment, festegem diades importants. Com per exemple, els 10 anys del blog Rondaller.

Aquarel·la amb una vista de la capella del Parc de la Ciutadella de Barcelona.
Parc de la Ciutadella de Barcelona.

Sembla com si fos ahir

Com que sé que els nombres agraden, et diré que en aquest temps he publicat més de mil articles que he il·lustrat amb prop de deu mil fotografies i quatre-centes aquarel·les pròpies. Per fer-ho, d’ençà que vaig obrir el blog el 2014, he visitat a la vora de mil indrets, la major part de Catalunya.

Pots pensar que, de fet, rondaller.cat ha estat tot un fracàs. Després de deu anys són ben poques les persones que em segueixen. Bona part de la culpa la té la llei que t’obliga a acceptar galetes que no es mengen. També és cert que no escric sobre temes top trending ni soc cap influencer.

En la meva defensa, puc dir que aquesta és una obra molt personal. La faig perquè m’agrada. Si, a més, també t’agrada a tu, doncs una alegria que em dones. En qualsevol cas no ho faig per guanyar seguidors. Amb tot, tinc l’orgull d’haver gaudit una llarga vida a les xarxes, quan la majoria dels blogs tanquen o s’abandonen al cap d’un parell d’anys, cinc a tot estirar. La manca de motivació per la poca resposta i la feina i constància necessàries en són la causa. Obrir un blog és senzill. Mantenir-lo requereix molta feina i dedicació.

A continuació, et diré les raons per les quals mantinc actiu rondaller.

Picaporta del segle XVIII al nucli antic de Calaf.
Carrer de Sant Jaume, 2. Calaf.

Sortir

Gaudeixo de tot. De l’art i de l’arquitectura; del paisatge i dels museus, petits i grans. No hi ha poble lleig. Bé, sí que en conec algun, però ara no te’l diré. De tota manera fins i tot als llocs aparentment menys interessants hi ha quelcom per descobrir. Una rajola, una inscripció a la llinda d’una porta, un rètol oblidat… 

10 anys del blog Rondaller. Església de Santa Maria de Palau al terme de Sant Llorenç de la Muga.
Santa Maria de Palau. Sant Llorenç de la Muga.

Descobrir

Perquè escriure és una manera de rescatar històries anònimes. Cada casa, cada monument, cada rajola em vol explicar la seva vida. Llavors paro l’orella i escolto. I si no se sent prou bé, investigo, pregunto. No sempre aconsegueixo treure l’entrellat, però de vegades hi ha persones que m’ajuden. En aquest sentit, és impagable l’aportació de qui t’explica que va viure en aquella casa. De qui et permet visitar l’interior del panteó familiar. De qui et fa arribar imatges dels esbossos que va fer el seu pare ceramista. De la historiadora que m’ha descobert el nom i la vida d’un artista. I moltes persones més que han aportat el seu gra de sorra. Gràcies a tothom!

10 anys del blog Rondaller. Vista de les teulades de la part antiga de Vilassar de Mar.
Vilassar de Mar.

Compartir

Després d’una important tasca de recerca, d’escriure i corregir, comparteixo allò que he descobert. Aquell edifici, la població amb encant, el plafó ceràmic d’un sant, el personatge que dona nom a un carrer… Són històries que intento que no es perdin. I avui, per celebrar els 10 anys del blog Rondaller i per tal de fer-ho més atractiu, he renovat el format. És el regal que et faig

Què passarà a partir d’ara? No ho sé. Només tinc clar que, després d’aquests deu anys, encara no m’he cansat de fer el rondaller i anar d’ençà enllà.

10 anys del blog Rondaller. Rajoles de mitjan segle XX al Vendrell.
Prat de la Riba, 10. El Vendrell.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

10 comentaris

 1. Moltes felicitats, admirat i estimat Rondaller!

  10 anys de “Sortir. Descobrir. Compartir.”! On seriem avui si l’ordre hagués estat un altre?

  Per molts més anys de seguir sortint, descobrint, compartint!

   • Entenc els motius d’aquesta feina que comparteixo, només dir-ti que l’agraeixo molt per la bellessa de les imatges (no sabia que les aquarel.les eren teves, artista) i per la teva visió i manera d’explicar tan personal, que ho continuem passant bé per molts anys !!!

   • Moltíssimes gràcies per les teves paraules de recolzament i ànim. També et desitjo moltes descobertes més al teu blog.

 2. Enhorabona!! Sé de bona tinta lo bé que t’ho passes fent el rondaller i el blog. Per 10 anys més!!

 3. Bona feina Rondaller!!!
  Sempre és interessant llegir les teves publicacions i sempre s’aprèn i es descobreixen llocs nous!
  Gràcies!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).