Aquarel·la de l'edifici modernista de l'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès.

Unes escoles modernistes i modernes

Edifici de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

Hi ha poblacions que mai les tenim en compte per a fer turisme. Les Franqueses del Vallès? Què hi pot haver d’interessant? Això mateix em vaig dir mentre estava a punt de passar de llarg i una mena de campanar em va cridar l’atenció.

Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

I mira què em trobo: un espatarrant edifici modernista que havien estat les antigues escoles, aquelles de “sección de niñas” i “sección de niños“.

Sota el campanar que marca les hores se situa la Casa de la Vila. A un costat i a l’altre hi ha sengles edificis que en el seu moment acollien nens i nenes, per separat, és clar!

L’arquitecte

El monumental edifici, projectat el 1912 per Albert Juan i Torner, tot i que se sol situar dins el corrent modernista, jo penso que ja se li veu el llautó al noucentisme. La simetria, les línies més senzilles i la breu decoració -tret del campanar i algun esgrafiat-, així m’ho semblen demostrar.

Nascut a Barcelona el 1872, Torner va ser un prolífic arquitecte que va deixar destacades obres, com la magnífica Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols.

Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

L’encàrrec d’aquesta escola li vingué del Joan Sanpera Torras, comerciant de Granollers. Després de fer fortuna amb el comerç de productes colonials com sucre, cacau i rom, es dedicà a obres de mecenatge, pagant les reformes de la destruïda l’església de Llerona i la de Corró d’Avall, fent construir un escorxador així com l’ajuntament i les escoles.

Però, per què aquest edifici és tan gran i es troba tan apartat del centre? Cal tenir en compte que havia de donar servei a les quatre poblacions que formen part del municipi que ara coneixem com a Les Franqueses del Vallès: Corró d’Avall, Corró d’Amunt, Marata i Llerona. Sanpera volia que aquesta infraestructura es trobés en un terreny neutral, equidistant dels quatre nuclis.

Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

Cal remarcar l’amplitud dels espais i de les finestres, pensades no només per a proporcionar una bona il·luminació sinó també perquè el lloc disposés d’una adequada ventilació.

A l’edifici de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, a més de les escoles, hi havia també habitatges pels mestres. Aquest model es repeteix en altres escoles creades a la mateixa època a Catalunya, només que aquestes probablement són les més grans.

Aquarel·la de l'edifici modernista de l'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carretera de Ribes, 2. Les Franqueses del Vallès

Saber més

Què veure a prop