Unes escoles modernistes i modernes

Edifici de l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

Hi ha poblacions que mai les tenim en compte per a fer turisme. Les Franqueses del Vallès? Què hi pot haver d’interessant? Això mateix em vaig dir mentre estava a punt de passar de llarg i una mena de campanar em va cridar l’atenció.

Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

I mira què em trobo: un espatarrant edifici modernista que havien estat les antigues escoles, aquelles de “sección de niñas” i “sección de niños“.

Sota el campanar que marca les hores se situa la Casa de la Vila. A un costat i a l’altre hi ha sengles edificis que en el seu moment acollien nens i nenes, per separat, és clar!

L’arquitecte

El monumental edifici, projectat el 1912 per Albert Juan i Torner, tot i que se sol situar dins el corrent modernista, jo penso que ja se li veu el llautó al noucentisme. La simetria, les línies més senzilles i la breu decoració -tret del campanar i algun esgrafiat-, així m’ho semblen demostrar.

Nascut a Barcelona el 1872, Torner va ser un prolífic arquitecte que va deixar destacades obres, com la magnífica Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols.

Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

L’encàrrec d’aquesta escola li vingué del Joan Sanpera Torras, comerciant de Granollers. Després de fer fortuna amb el comerç de productes colonials com sucre, cacau i rom, es dedicà a obres de mecenatge, pagant les reformes de la destruïda l’església de Llerona i la de Corró d’Avall, fent construir un escorxador així com l’ajuntament i les escoles.

Però, per què aquest edifici és tan gran i es troba tan apartat del centre? Cal tenir en compte que havia de donar servei a les quatre poblacions que formen part del municipi que ara coneixem com a Les Franqueses del Vallès: Corró d’Avall, Corró d’Amunt, Marata i Llerona. Sanpera volia que aquesta infraestructura es trobés en un terreny neutral, equidistant dels quatre nuclis.

Ajuntament de Les Franqueses del Vallès

Cal remarcar l’amplitud dels espais i de les finestres, pensades no només per a proporcionar una bona il·luminació sinó també perquè el lloc disposés d’una adequada ventilació.

A l’edifici de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, a més de les escoles, hi havia també habitatges pels mestres. Aquest model es repeteix en altres escoles creades a la mateixa època a Catalunya, només que aquestes probablement són les més grans.

Aquarel·la de l'edifici modernista de l'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carretera de Ribes, 2. Les Franqueses del Vallès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).