El cementiri de pescadors de L’Escala

Potser els cementiris et donen mal rotllo i prefereixes evitar-los. Però hi ha molts que bé es mereixen una visita, ja que són museus a l’aire lliure. De totes maneres, si t’haig de recomanar un de diferent, és el cementiri mariner de L’Escala.

No t’esperis escultures fúnebres i tristes, calaveres de marbre, xiprers o flors de plàstic. És un espai ample, blanc i lluminós.

Aquarel·la de l'exterior del cementiri de pescadors de l'Escala.

Més un segle en actiu

El 1837 es va haver de construir a correcuita aquest recinte per donar cabuda a la quantitat de defuncions per la passa de malària. Cal que t’imaginis que quan es va fer, es trobava als afores de la població. Actualment, mig engolit pels edificis del voltant, costa d’imaginar que aquest era un indret molt tranquil i solitari. Va estar en funcionament fins al 1970, ja que es va prohibir fer enterraments dins el nucli urbà.

Nínxols al Cementiri mariner de L'Escala
Blanca solitud.

Uniformitat

La seva gràcia és que està tot ell construït amb un mateix estil neoclàssic, amb nínxols emblanquinats i coronats per timpans triangulars. Allà hi va ser enterrada Caterina Albert, més coneguda pel pseudònim de Víctor Català, qui escriví ‘Solitud’ el 1905.

La força del veïnat va impedir que l’especulació immobiliària esborrés el cementiri mariner de L’Escala, i finalment va ser declarat monument historicoartístic el 1974.

Detall d'un ganxo per penjar flors.
Cementiri mariner. L’Escala.

Dues calamitats seguides

En realitat, la població va patir el 1835 una epidèmia de còlera i, un any més tard, una altra de malària. La primera es dóna en consumir aliments o aigua en mal estat. La segona es transmet per la picada del mosquit infectat.

Tanmateix, en poc temps es van acumular més de quatre-cents cossos que el cementiri parroquial no podia donar cabuda.

Per altra banda, principalment per raons higienistes -tot i què hi havia d’altres-, les noves disposicions reials promulgades cinquanta anys abans, obligaven a construir els cementiris als afores de les poblacions.

Anomentat també Cementiri Vell o Cementiri Blanc, pel color predominant, està organitzat en dues agrupacions de nínxols distribuïts en carrers.

Coronament dels nínxols. Cementiri mariner de L'Escala
Llum i ombres.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situaciócarrer del Garbí, 15. L’Escala

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Em porta records d’infantessa. Estius a l’Escala on el cementiri suposava un lloc de misteri i aventura. A aquell temps (finals dels ’70) s’hi podia accedir sense problema.

    Salut!

    • Jo el vaig conéixer molt més tard, però em va impactar per la seva senzillesa, lluminositat i absència de flors de plàstic, fotografies esmaltades i sants de botiga de 20 duros.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).