Cementiri mariner de L'Escala. Alt Empordà.

El cementiri de pescadors de L’Escala

Potser els cementiris us donen mal rotllo i preferiu evitar-los. Però hi ha molts que bé es mereixen una visita, ja que són museus a l’aire lliure. De totes maneres, si us haig de recomanar un de diferent, és el cementiri mariner de L’Escala.

No us espereu escultures fúnebres i tristes, calaveres de marbre, xiprers o flors de plàstic. És un espai ample, blanc i lluminós.

El 1837 es va haver de construir a corre-cuita aquest cementiri per donar cabuda a la quantitat de defuncions per la passa de malària. Va estar en funcionament fins al 1970, ja que es va prohibir fer enterraments dins el nucli urbà.

Nínxols al Cementiri mariner de L'Escala
Blanca solitud.

La seva “gràcia” és que està tot construït amb un mateix estil neoclàssic, amb nínxols emblanquinats i coronats per timpans triangulars. Allà hi va ser enterrada Caterina Albert, més coneguda per Víctor Català, qui escriví ‘Solitud’ el 1905.

La força del veïnat va impedir que l’especulació immobiliària esborrés el cementiri mariner de L’Escala, i finalment va ser declarat monument historicoartístic el 1974.

Detall d'un ganxo per penjar flors.
Cementiri mariner. L’Escala.

Dues calamitats seguides

En realitat, la població va patir el 1835 una epidèmia de còlera i, un any més tard, una altra de malària. La primera es dóna en consumir aliments o aigua en mal estat. La segona es transmet per la picada del mosquit infectat.

Tanmateix, en poc temps es van acumular més de quatre-cents cossos que el cementiri parroquial no podia donar cabuda.

Per altra banda, principalment per raons higienistes -tot i què hi havia d’altres-, les noves disposicions reials promulgades cinquanta anys abans, obligaven a construir els cementiris als afores de les poblacions.

Anomentat també Cementiri Vell o Cementiri Blanc, pel color dels nínxols, esta organitzat en dues agrupacions de nínxols distribuïts en carrers.

Coronament dels nínxols. Cementiri mariner de L'Escala
Llum i ombres.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situaciócarrer del Garbí, 15. L’Escala

Saber més

Què veure a prop