Aquarel·la amb una panoràmica del turó i la cala Montgó a l'Escala, Alt Empordà.

Els déus van triar la Costa Brava per passar les vacances

La Punta Montgó a L’Escala (Alt Empordà).

En primer lloc, no sembla que ningú tingui molt clar l’origen de topònim Montgó, aquesta muntanya destrossada per urbanitzacions tirant a il·legals i per la massificació descontrolada de turisme estranger d’espardenya.

Però no sempre va ser així. En aquells temps en què els embolics entre déus haguessin fet enrogir els protagonistes dels ‘realities’ de la tele, ja n’hi havia que s’hi van fixar en el nostre litoral.

Estiueig diví

Primer sembla que s’hi va passar la deessa ibera Go (de la que no he trobat absolutament cap referència). Després va ser Júpiter qui va venir-hi a descansar al Mont-Iovis.

Fins i tot sembla que Anníbal (que no era un déu, però poc l’hi faltava) va fer servir la Punta Montgó a L’Escala com a punt de vigilància.

La Punta Montgó a L'Escala

Estratègia militar

Tan estratègic era el lloc, que a finals del segle XVI Felip II autoritzà la construcció d’una torre de guaita -encara visible-, per tal de defensar la població dels atacs pirates.

Per acabar, aquí mateix trobem les restes d’uns búnquers. Aquesta bateria militar, avui dia un atractiu turístic de la vila, formava part d’una fallida barrera defensiva que resseguia els Pirineus.

Va ser construïda a finals dels anys quaranta del segle XX i servia per allotjar nius d’ametralladores i canons. Pretenia defensar el país d’una hipotètica invasió per part dels alemanys o també dels Aliats.

El tram que passa per Catalunya es coneix amb el castís nom de Línia Gutiérrez, probablement al coronel d’Enginyers Manuel Duel Gutiérrez, un dels propulsors d’aquest genial i inútil projecte.

La panoràmica, tant sigui des del cim com des del mar, ens fa comprendre per què aquest privilegiat mirador ha estat sempre tan disputat.

Aquarel·la amb una panoràmica del turó i la cala Montgó a l'Escala, Alt Empordà.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop