El cinema oblidat

El Palacio del Cinema, a Barcelona.

A finals del XIX va tenir lloc a París, la primera projecció pública d’una pel·lícula. Els germans Lumière no van ser els primers a inventar el cinema, però sí els qui es van endur la glòria. Poc després s’obrien a Barcelona les primeres barraques ambulants de projecció i el 1908 s’inaugurà el primer cinema.

Eduardo Vilaseca devia ser un visionari, ja que aconseguí la concessió de Pathé Frères per a vendre aquí els seus aparells de cinema. El 1922 obrí una luxosa sala de projecció a Via Laietana, amb el nom de Pathé Palace, per diferenciar-la del Pathé Cinema que ja tenia a Rambla de Catalunya.

Pathé Palace. Palacio del Cinema. Via Laietana. Barcelona

L’edifici va ser projectat per Eusebi Bona, probablement més conegut per ser l’autor de l’edifici de La Unión y el Fénix de Passeig de Gràcia o la remodelació del Palau Reial de Pedralbes. Però també va fer o reformar fins a set cinemes a Barcelona! Vaja, que era tot un expert.

La sala va anar canviant de noms, segons el règim polític o el propietari, fins que es va anomenar Palacio del Cinema. El 1961 s’hi va calar foc i l’edifici va ser reformat, tot i que mutilant la façana per dalt i per baix. El frontó era coronat d’unes grans gerres, que a la remodelació es van convertir en relleus entre les finestres.

Finalment, després de tancar definitivament (el 2001), va ser protagonista de diverses ocupacions reivindicatives, amb un discutible i agredolç final. Ara podeu veure’l dormint el somni dels justos tot esperant una resurrecció.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Via Laietana, 53. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).