La Torre Salvana de Santa Coloma de Cervelló.

Esperits encallats

M’avorreix trobar informació banal sobre un lloc i no pas històrica. Aquest és el cas de la Torre Salvana, una masia fortificada de Santa Coloma de Cervelló, que ha tingut la dubtosa sort de ser considerada un dels llocs més ‘màgics’ de Catalunya.

Porta tapiada. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Tal com ho llegiu. Les xarxes en van plenes de psicofonies, experiments d’ouija i altres rituals paranormals, que pretenen assegurar que els esperits es troben aquí per jugar a les cartes i cantar la Macarena.

Torre de l'homenatge. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Amb mil anys d’història, ara només resta en peu la primitiva torre romànica i unes poques parets, que cauran aviat si la burocràcia no es desencalla perquè es pugui salvar.

Habitacions en ruïnes. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Al segle X es coneixia com a ‘turre de Eles’, però al XVII va passar a mans dels Salbà (amb b). Un dels descendents de la saga, Miquel d’Alentorn, va ser president de la Generalitat.

La degradació de la Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Més tard, va pertànyer a diverses generacions de marquesos, patint destrosses en algunes revoltes, fins a arribar a l’abandó actual.

la Torre Salvana en ruïnes. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Heràldica divina

L’escut que llueix a la façana, amb una àliga coronada i amb les ales obertes, té trets en comú amb cognoms com Salvador. És una al·lusió directa a ‘qui salva o protegeix’, fent referència a Jesucrist. Sospito que poc té a veure amb el cognom original dels Salbà i que només es tracta d’una recreació fantasiosa de la darrera remodelació al segle XIX, quan se li va donar al conjunt l’aspecte de fortalesa medieval.

Escut nobiliari a la Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat
Fotografia: Xavier Serrano

Jo, que si no trobo la informació, la dedueixo lliurement, llenço la idea que, com que aquesta família estava vinculada al castell d’Albà, a l’Alt Camp, bé podria ser aquest l’origen del cognom Salbà i posteriorment la derivació en Salvana. Aquí queda.

Reixa d'entrada a la Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

Mentrestant, els esperits es troben a la Torre Salvana, encallats entre el cel, la terra, la burocràcia i les llegendes urbanes.

la Torre Salvana. Santa Coloma de Cervelló. Baix Llobregat

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: camí Torre Salvana, s/. Santa Coloma de Cervelló

Saber més

Què veure a prop