Pedres sense ànima

Sant Martí Vell (Gironès).

Martí era un soldat romà nascut a Hongria que, allà pel segle IV, va voltar més que un guia turístic. Això li va permetre conèixer la religió de moda, el cristianisme.

La fantasiosa llegenda explica que mentre era soldat, va trobar un pobre pelant-se de fred. Amb l’espasa, va tallar la seva capa en dos i li donà la meitat a l’indigent perquè s’abrigués. Segons la norma, l’altra meitat pertanyia a l’exèrcit. A la nit se li aparegué Crist donant-li les gràcies per la capa. I així diuen que es va convertir.

Detall de la porta de l'església de Sant Martí Vell. Gironès

Quan tenia uns quaranta anys, es va retirar de la vida militar i s’anà a França, on tampoc parava quiet, visitant els pagesos per convertir-los. Aquest fet el va fer molt popular, essent escollit com a bisbe a Tours. El seu culte aviat s’estengué i arribà a casa nostra on diverses poblacions porten el seu nom.

Panoràmica de Sant Martí Vell. Gironès

El poble de Sant Martí Vell, al Gironès existeix des del segle XI, quan sembla que la família Sant Martí vivia aquí, però fins al 1931 no va ser un municipi independent. I què apareix al seu escut? Doncs l’espasa de militar i el bàcul de bisbe, símbols de Martí de Tours. Escuts similars els trobem a Masarac (Alt Empordà) i Avià (Berguedà).

Gàrgola a l'església de Sant Martí Vell. Gironès

La model

Quan la model florentina Elsa Peretti va arribar a Catalunya als anys 60, es va enamorar d’aquesta vila on quedaven pocs habitants i les cases s’anaven enrunant sense remei. Va comprar una casa i de mica en mica ha fet restaurar moltes cases i l’església. Però, com diu Carles Sapena (àlies Bernat Boïls) al seu blog, ‘ha salvat les pedres’ però no hi viu ningú i s’ha convertit en ‘un decorat de cartó pedra sense ànima’.

Aquarel·la de la vila medieval de Sant Martí Vell, dins la comarca del Gironès.

Peretti, l’altíssima i esbojarrada italiana que va captivar Dalí, ara és una reconeguda dissenyadora de joies, que té el seu estudi en aquest poble.

La més que notable església cal observar-la amb deteniment. L’edifici gòtic va ser bastit damunt un altre del segle XI, del qual queda alguna resta. Més tard s’hi feren reformes, afegint, entre d’altres, la portalada renaixentista.

Portalada reinaixentista de Sant Martí Vell. Gironès

Una làpida a la paret demana una oració pels avantpassats que reposen aquí, fent menció d’Ermessenda, que tot i que no és enterrada aquí, va heretar una bona part de les terres de Girona.

El costum de demanar una pregària pels difunts, és herència dels romans i abans, dels grecs. A les vies sepulcrals als afores de les ciutats, s’han trobat aquesta mena de peticions.

Inscripció a la paret de l'església de Sant Martí Vell. Gironès

Monstre de pedra

Aneu donant la volta al temple i no deixeu de mirar ben amunt, fins que el coll us faci crec. Veureu que us observen fixament. Al segle XII, les gàrgoles -del llatí gargula, que vol dir gola- només servien per evacuar l’aigua de pluja de les cobertes.

Gàrgola del campanar de Sant Martí Vell. Gironès
Fotografia: Xavi Serrano.

De mica en mica es van anant elaborant més i esculpint éssers impossibles que adquiriren diversos significats, normalment relacionats amb el mal, que no pot entrar dins el recinte sagrat.

Gàrgola del campanar de Sant Martí Vell. Gironès
Fotografia: Xavi Serrano.

Més curiosos resulten els caps que hi ha al costat del campanar. Ignoro el seu significat, però no és un cas aïllat. També en trobem -tot i que més primitives- a Santa Coloma d’Arsèguel o a Santa Magdalena de Maià. A les ciutats es col·locaven aquestes carasses on hi havia un bordell, però penso que aquest no deu ser el cas.

Carota de petra en una paret de Sant Martí Vell. Gironès

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).