Aquarel·la amb una panoràmica de Madremanya, població del Gironès.

Mà no vol dir mà

Per què hi ha una mà a l’escut de Madremanya (Gironès).

Per començar, al segle XIV, Madremanya (Gironès) es coneixia com a ‘Matremagna’. S’ha suposat que el nom prové del llatí ‘Mater Magna’, que significa Gran Mare, que era com els romans van batejar a Cíbele, la deessa grega de la fertilitat. Es pensa que al turó on hi ha el poble, havia existit un temple a aquesta divinitat.

Campanar de l'església de Sant Esteve. Gironès

Tanmateix, una altra teoria suggereix que prové de l’àrab ‘maàtir al-ayna’ que té un significat més romàntic: olors de la font.

Tot i això, una llegenda pretén explicar que el nom prové d’una mare que mostrà molta ‘mà de manya’ per cuidar els fills. Simpàtic però poc creïble. Cadascú triï la que més li agradi.

Aquarel·la amb una panoràmica de de la població.

L’actual escut de la vila està basat en un del segle XVIII on hi ha una mà. Es pot veure la reproducció a la plaça Major, adossat a la paret exterior de la sagristia de l’església.

Així doncs, es tracta, com sovint passa, d’un símbol o arma parlant, recursos mnemotècnics que ajudaven a recordar el nom. Recordeu que, tret d’uns pocs privilegiats, la major part de la població era analfabeta.

Escut de Madremanya. Gironès
Escut de Madremanya.

Similituds fonètiques

L’heràldica ens diu que aquestes armes parlants poden sorgir per diversos motius. Un d’ells pot ser per representació del nom: Abellà de la Conca té una abella, Argelaguer, una argelaga, Arnes, dues arnes i La Llagosta, ja us ho podeu imaginar.

Una altra manera de crear una arma parlant és per similitud fonètica. Per exemple, Ripollet conté un pollet, Peramola té una mola, Pineda un pi i Llançà unes llances.

Ja hem vist que el mot Madremanya no ve de mà, però és el símbol que serveix per recordar i ‘visualitzar’ el nom.

Finalment, la mà també és present a l’escut d’altres poblacions que contenen aquesta arrel: Maials, Manlleu, Manresa, Masquefa, Maldà o Mataró entre moltes altres.

Escut de Maià de Montcal. Garrotxa
Escut de Maià de Montcal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Altres articles sobre heràldica