Modernització urbana

El descomunal Palau dels Comtes de Centelles (Osona) és un dels edificis més sorprenents -que no l’únic- d’aquesta població. Què va passar perquè aquí es plantés un casal amb aquestes dimensions?

Al segle IX ja tenim notícies dels Centelles, que van prendre el nom d’un indret proper on tenien el seu castell. Al segle XIV, quan ja no era necessari amagar-se dins una freda i incòmoda fortalesa, van abandonar el lloc i s’instal·laren al petit nucli de Santa Coloma, ara Centelles.

Picaporta al Palau dels Comtes de Centelles

De la sagrera a la plaça

Aquest fet va propiciar el creixement de la vila, al voltant de la sagrera. Amb el pas del temps, es construïren i ampliaren diversos habitatges estratègicament situats al voltant de la plaça Major.

Tanmateix, la plaça era un espai públic on hi havia l’abeurador pel bestiar. Aquí és on s’aixecaria el palau que ara veiem.

Tal com molts llinatges han fet sempre, els Centelles es van fer un lloc a l’alta noblesa a partir d’enllaços matrimonials i relacions personals, fins a obtenir el títol de barons.

Al segle XVI Lluís Centelles, qui s’havia casat amb Toda de Carròs, va començar l’edificació d’aquest palau renaixentista que més tard incorporaria elements barrocs, com els angelets de la façana principal. A més es va engegar una profunda reurbanització i ampliació de la vila medieval.

Escut dels Carròs al Palau dels Comtes de Centelles
La part dels Carròs no ha aguantat el pas del temps.

Segles més tard el Palau dels Comtes de Centelles va ser reformat i s’afegiren els torricons militars que li donen un aire entre mansió i castell. Actualment l’abandonat palau es troba a l’espera que algú el redimeixi.

Aquarel·la amb una vista del castell de Centelles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Major. Centelles

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).