Aquarel·la amb una vista del castell de Centelles.

Modernització urbana

El descomunal Palau dels Comtes de Centelles (Osona) és un dels edificis més sorprenents -que no l’únic- d’aquesta població. Què va passar perquè aquí es plantés un casal amb aquestes dimensions?

Al segle IX ja tenim notícies dels Centelles, que van prendre el nom d’un indret proper on tenien el seu castell. Al segle XIV, quan ja no era necessari amagar-se dins una freda i incòmoda fortalesa, van abandonar el lloc i s’instal·laren al petit nucli de Santa Coloma, ara Centelles.

Picaporta al Palau dels Comtes de Centelles

De la sagrera a la plaça

Aquest fet va propiciar el creixement de la vila, al voltant de la sagrera. Amb el pas del temps, es construïren i ampliaren diversos habitatges estratègicament situats al voltant de la plaça Major.

Tanmateix, la plaça era un espai públic on hi havia l’abeurador pel bestiar. Aquí és on s’aixecaria el palau que ara veiem.

Tal com molts llinatges han fet sempre, els Centelles es van fer un lloc a l’alta noblesa a partir d’enllaços matrimonials i relacions personals, fins a obtenir el títol de barons.

Al segle XVI Lluís Centelles, qui s’havia casat amb Toda de Carròs, va començar l’edificació d’aquest palau renaixentista que més tard incorporaria elements barrocs, com els angelets de la façana principal. A més es va engegar una profunda reurbanització i ampliació de la vila medieval.

Escut dels Carròs al Palau dels Comtes de Centelles
La part dels Carròs no ha aguantat el pas del temps.

Segles més tard el Palau dels Comtes de Centelles va ser reformat i s’afegiren els torricons militars que li donen un aire entre mansió i castell. Actualment l’abandonat palau es troba a l’espera que algú el redimeixi.

Aquarel·la amb una vista del castell de Centelles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Major. Centelles

Saber més

Què veure a prop