El món a la mà

Breu història i significat de l’orbe o globus imperial.

Fa més de vint-i-quatre segles que els grecs ja s’ensumaven que la Terra era esfèrica. Els romans, amb una mentalitat més lineal, només van dibuixar una rodona, amb la terra coneguda per ells i envoltada d’aigua.

Aquest esquema va predominar, amb poques variants, fins al segle XV quan es crearen els primers globus terraqüis.

L’orbe o globus imperial (globus cruciger, en llatí) es va convertir en una insígnia que representava el poder i distingia els emperadors bizantins i del Sacre Imperi. Apareix per primera vegada al revers de les monedes de l’emperador Teodosi II (segle V).

Tot i que no els corresponia, altres reis també es feren seu aquest símbol. Tu diràs, era l’emblema de la dominació total: religiosa i terrenal!

De fet, en un principi era només una esfera, símbol d’una deessa pagana. El cristianisme, que va demostrar saber reconvertir tot el precedent per a la ‘causa’, afegí una creu damunt el globus, simbolitzant el triomf de la fe a món.

Sembla que al segle XIV, el rei Alfons el Benigne va ser el primer a introduir aquest símbol a la Corona d’Aragó, ja que Ramon Muntaner en fa esment en la descripció dels actes de la coronació.

Sobre el significat de sostenir el globus imperial, el mateix cronista comenta que, “així com ell (el rei) té el pom a la mà, té els seus regnes a la mà, sota el seu poder; i Déu els hi ha encomanat perquè els defensi i governi amb justícia”.

Orbe o globus imperial a la llinda d'una porta de Peralada. Alt Empordà.

Tot el món

Segurament per aquest motiu trobem aquest símbol al dentell d’una porta al centre històric de Peralada. Està datat al segle XVI, quan la vila encara pertanyia a la Corona d’Aragó, en un periode de decadència.

Aquest símbol sol representar-se com el veiem aquí, dividit en tres parts o camps. Cada part representa els tres continents coneguts al món medieval: Àsia, Europa i Àfrica.

A vegades va passar a formar part de l’escut municipal, com el de la vila empordanesa de Mont-ras, o també Albatàrrec (Segrià), Golmés (Pla de l’Urgell), Granyanella (Segarra), Montoliu de Lleida (Segrià), Monistrol de Montserrat (Bages), Montmajor (Berguedà) i Sant Salvador de Guardiola (Bages).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de la Peixateria 5, Peralada

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).