Aquarel·la del barri de Sant Andreu de Palomar amb l'església al fons.

Enigmes sense resoldre

La majoria dels nostres edificis religiosos han patit alguna destrucció en un moment o altre. Però l’església de Sant Andreu de Palomar les ha passat de tots colors. No hi entraré ara, però només tingues en compte que, fins i tot van aparèixer esquerdes quan es va construir el metro el 1965.

Potser no serà l’església que més patxoca et faci, però mira la façana amb deteniment. Ja saps que sempre dic que els detalls expliquen més coses de les que ens pensem.

Rosassa de l'Església
Fotografia: Xavi Serrano.

Com molts municipis, Sant Andreu va experimentar un fort creixement a finals del XIX provocat per la industrialització. L’església es quedà petita i Pere Falqués va ser l’encarregat de projectar la que ara veieu en un estil que alguns en diuen neoclàssic i d’altres eclèctic. En realitat, segons com la miris, les columnes són ben clàssiques i la rosassa i alguna finestra semblen gòtiques.

Aquest arquitecte, fill del mateix municipi, va tenir una gran ensopegada en ensorrar-se la cúpula del temple durant un ofici religiós. Llavors se’l va apartar de l’obra. Tot i això, aconseguí convertir-se en arquitecte municipal de Barcelona. Les pitjors crítiques les va rebre dels seus fanals al Passeig de Gràcia, que erròniament tothom atribueix a Gaudí.

Malgrat que Isabel II va fer una donació per acabar les obres, el temple resta incomplet sense el campanar bessó que li manca.

Façana de l'església de Sant Andreu
Fotografia: Xavi Serrano.

El primer deixeble

Andreu, que era pescador, va ser probablement el primer apòstol de Jesús. Després de la mort de Crist, va estar predicant pels voltants del Mar Negre i Grècia, on un important governador no va veure amb bons ulls que la seva dona es convertís al cristianisme. El va fer lligar a una creu, sense fer-li ferides, perquè patís més temps. Però l’apòstol no va callar ni així i seguí predicant des de la creu fins que, dos agònics dies més tard, va morir.

Se’l sol representar lligat a una creu amb la forma d’una X, que una mica esquematitzada, pots veure a la part alta de la façana. En heràldica se’n diu ‘sautor’. Representada més subtilment, la trobaràs en uns petits pinacles per damunt del rellotge del campanar. També hi és al mig de la rosassa.

Detall del rellotge del campanar. Església Sant Andreu de Palomar. Barcelona

L’escut de la vila

Et caldran uns binocles per veure què envolta la creu. A l’esquerra hi ha un colom. Es té constància que al segle X dC existia aquí un lloc anomenat Palomar (del llatí palumbarii) i el colom es va quedar a l’escut de la vila.

A la dreta de la creu hi ha una mà. No queda molt clar com va anar a parar també a l’escut. Una possible explicació podria tenir a veure amb els anomenats senyals parlants, és a dir, una imatge que recorda el nom de la vila. Per exemple, a Sabadell tenen una ceba i a Torà un toro. Doncs a Palomar tenen una mà. Sé que està agafat amb pinces, però l’heràldica medieval funcionava així.

Elements de l'escut de Sant Andreu de Palomar. Barcelona
Fotografia: Xavi Serrano.

L’escut oficial té més elements, però aquí trobem els que van perdurar fins al segle XVIII. En canvi, un d’ells, afegit a l’escut al segle XIX, és al centre de la rosassa. Es tracta d’un cordill de colomer que va del colom a la mà i que recorda que Sant Andreu va ser lligat a la creu.

Rosassa de l'Església Sant Andreu de Palomar.
Fotografia: Xavi Serrano.

Els enigmes

A la rosassa de l’església de Sant Andreu de Palomar hi ha 16 escuts de Catalunya. Encara no sé per què aquest nombre. Potser té a veure que en aquesta parròquia van començar revoltes tan sonades com la Guerra dels Segadors o el Corpus de Sang.

Ara observa els capitells de les columnes al costat de la porta. Al mig d’una sanefa hi ha una rodona que sembla contenir un llunyà record de la creu de Sant Andreu. Al damunt, hi ha un rombe amb una estranya forma. Una mosca? Una abella? Les ales d’un colom? Què pot ser? A més, si les compares, la de la dreta és perfectament un quadrat voltat 45°, però en canvi, el de l’esquerra té una forma romboïdal. Es va equivocar l’artista?

Detall dels capitells de la façana. Església Sant Andreu de Palomar. Barcelona
Fotografia: Xavi Serrano.

Doncs em sap greu, però no tinc respostes a aquest enigma. Potser només és un element decoratiu, però com sempre dic, en arquitectura religiosa tot té un significat. Si un dia ho esbrino, t’ho explicaré.

Nota: agraeixo a Xavi Serrano l’ús de les seves fotografies. La seva càmera arriba on la meva no pot.

Aquarel·la del barri de Sant Andreu de Palomar amb l'església al fons.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça d’Orfila. Sant Andreu de Palomar

Saber més

Què veure a prop