
Un laberint per meditar
El laberint de Cabrils (Maresme).
Fa uns 4.000 anys, és a dir, abans d’ahir, els nostres avantpassats van dibuixar, gravar i construir laberints. Per què? Es creu que van ser pensats com a ‘trampes’ dels mals esperits.
És curiós que aquesta representació es dóna molt aviat arreu del món i amb un traçat molt similar: una via única circular, delimitada per vuit parets que rodegen el punt central. Només té una entrada que també és la sortida.
A l’època medieval es van convertir en una metàfora del camí cap a Déu, potser perquè el traçat es genera a partir d’una creu. També pot ser perquè el recorregut s’inicia a la part exterior, arriba al punt central més amagat -el pecat?- i altra vegada surt a fora -resurrecció?-. Més tard van passar a representar el camí del pecat i els van esborrar de moltes esglésies.

Significat incert
El mot laberint hi ha qui diu que prové del grec, tot i que no està clar del tot. Si fos així, vindria a significar una cavitat que no té sortida. Hi ha una altra teoria que planteja un altre origen, però és una mica complicada d’explicar aquí.
Pels entesos resulta difícil datar aquests dibuixos, ja que la majoria són dissenys tallats a les roques, a l’entrada de les tombes. S’especula que els més antics s’haurien realitzat a partir del 2500 aC a Irlanda i Sardenya.

Més tard, els egipcis van realitzar laberints arquitectònics, com el de la tomba del faraó Amenemhat III.
Per cert, malgrat la seva fama, el de Creta no va ser el primer i pel que sembla, tampoc va ser un laberint. Es pensa que va ser una construcció plena d’habitacions que va suggerir aquest mot. També, com que es van trobar destral de dos talls anomenades ‘labrys‘, podría derivar d’aquí el nom del palau.
La mitologia s’encarregà de donar fama a aquests dèdals. Segons s’explica, al mig vivia el terrible Minotaure. Teseu, va entrar i el matà, troban després la sortida gràcies al fil que Ariadna li va donar.

Meditació al bosc
Imitant el traçat dels primers laberints, a Cabrils (Maresme) també hi ha un. Bé, en realitat crec que per pocs metres, encara pertany a Òrrius. Tot i ser actual, el fet de trobar-se envoltat de natura, li confereix un especial atractiu.
De fet, és un lloc de trobada per a meditar. Àlex Costa, qui és professor de ioga, em comenta que n’és l’autor i el va batejar com a Laberint del Bosc de Cabrils.

Al costat hi ha un gran símbol del yin i el yang. Dins la filosofia taoista significa el moviment constant de la dualitat cercant l’harmonia. No és que estigui gaire relacionat amb el concepte del laberint, però és propi de la nostra cultura barrejar conceptes diferents.
L’Àlex m’ha explicat, que la seva intenció era crear un lloc agradable per a seure en rotllana i fer tertúlia i no pas per a fer rituals o deixar figuretes.

Et proposo anar al laberint de Cabrils i aprofitar per caminar també per l’ombrívol camí que porta a la Roca d’en Toni, un vestigi prehistòric (real) dels molts que hi ha en aquestes muntanyes.
Naturalment, també pots fer el camí del laberint meditant. Sempre serà positiu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Els laberints: labolab.net
- Etimologia de laberint: etimologias.dechile.net
- Laberint de Creta: wikiwand.com
- El laberint a la història de l’art: oculusart.blogspot.com
- Laberintos ancestrales: reydekish.com
- Laberintos sagrados: psicogeometria.com
- Àlex Costa
- Yin i yang: centregeo.com
Què veure a prop
- Ruta megalítica per Vilassar de Dalt
- Itinerari per Cabrils primera part
- Itinerari per Cabrils segona part
- Itinerari per Cabrils tercera part
- Cova de les Encantades
- Castell de Jaumar
La simbologia que li dedico al laberint és simplement caminar cap al seu centre, amb un pas lent i una ment atenta i calmada, com a metàfora del camí d’interiorització cap al CENTRE d’un mateix; “Des del nostre centre s’il·lumina la consciència cap a les realitats de la Vida”
Una altra cosa important son les pedres utilitzades pel laberint: Als voltants encara es conserven petits murs de “pedra seca” que en temps llunyans els agricultors feien com a marges per aplanar els terrenys de cultiu. Aprop del laberint hi havia zones on aquests murs s’havien trencat de forma natural. En cap moment vaig treure una sola pedra d’un mur per col·locar-la al laberint. Més al contrari, vaig fent un delicat manteniment per intentar conservar aquesta bonica emprenta que varen deixar els nostres avantpassats.
Durant els primers anys em dedicava a “netejar” el bosc dels alrededors del laberint: branques seques, brossa humana, etc, procurant mantenir intactes les plantes vives.
És curiós veure com els munts de llenya seca que s’arrepleguen van desapareixent amb pocs anys fent compost natural per la terra.
Últimament ho tinc una mica oblidat, però, si tothom ens responsabilitzessim en cuidar un racó de bosc, la Natura ho agrairia molt.
Caram, a partir d’ara s’ha de canviar el nom: “Laberint del bosc d’Òrrius” i no de Cabrils. Això crearà certa confusió.. però ho crec convenient.
Gràcies, Rondaller!
Gràcies a tu per les teves aportacions, al bosc … i al meu blog! 😉
La figura del Yin yan no és meva. A un amic se li va ocórrer pintar les pedres de blanc i negre. És clar, amb el temps desapareixen els colors.
Però, vaig posar un cercle de pedres per seure en rotllana. Un bon lloc per descansar i fer tertúlia
Per cert, hi ha qui deixa la seva empremta amb mandales, figuretes i altres. La idea no és aquesta. S’agraeix si les anem traient
…Volia dir que el vaig anomenar laberint del bosc de Cabrils perquè…
Em fa il·lusió veure el laberint que vaig crear. El vaig anomenar perquè és la població per on jo accedia. Però, fa temps que tinc dubtes de si la seva situació correspon a Cabrils, Òrrius o un altre terme. Si algú sap verificar-ho, ho agrairia
Àlex,
M’alegra moltíssim conèixer l’autor de les obres que ‘descobreixo’. Sento una especial fascinació pels laberints i aquest es troba en un lloc realment encertat. El nom també és molt adient.
He mirat els límits del municipi i em sembla que, per pocs metres, però l’indret pertany a Òrrius
És un lloc curios en mig de la natura, que cada un pensi el que vulgui…, El Rodaller i Jo, us animem a fer hi un passeig per aquest lloc…..
Divertido el post
¡Gracias! Mi intención es no aburrir, sino motivar para visitar estos sitios.