Per Sant Jordi espiga l’ordi

La farinera Sant Jordi de Vic.

Conreat des de molt abans de la invenció de la sopa d’all -estem parlant d’uns 20.000 anys enrera, dia amunt, dia avall-, l’ordi ha servit per alimentar la població, el bestiar i per fer cervesa. El blat va venir més tard, fa uns sis mil anys. Tant l’un com l’altre ens van arribar des de Mesopotàmia i Egipte, de la mà dels romans. Al seu voltant hi ha un munt d’oficis relacionats amb el conreu, la mòlta i la cocció.

Antigament, els molins fariners eren accionats per la força de l’aigua. Per aquest motiu, sempre es trobaven a la vora d’un riu, canal o salt d’aigua. Amb l’electricitat, les grans farineres del segle XX ja no tenien aquesta limitació.

Façana de la farinera Sant Jordi de Vic (Osona).

Edifici multiús

A Vic (Osona), hi ha la farinera Sant Jordi, actualment reconvertida en equipament cultural. L’edifici, conegut popularment com La Catalana, havia estat inicialment una fàbrica per a l’elaboració d’embotits. Per aquest motiu, a les finestres hi ha representats porcs i senglars.

Projectada a finals del segle XIX per Enric Sagnier, és considerada una important obra del modernisme industrial. Tot i que va estar proper al corrent modernista, l’obra d’aquest prolífic arquitecte és molt més de tall clàssic. Pots comparar amb l’edifici de la Caixa de Pensions, la Duana o el Palau de Justícia, tots tres a Barcelona.

Balustrada de les finestres amb porcs i senglars esculpits.

Drac i blat

Segurament, quan la família Costa adquirí l’immoble els anys trenta del segle passat per convertir-lo en farinera, l’edifici es va remodelar i s’afegí el motiu escultòric representant Sant Jordi matant el drac. En realitat, aquest sant de ficció no està directament vinculat amb el conreu del cereal ni amb la producció farinera. Això sí, el 23 d’abril té un bon grapat de dites i refranys relacionats amb l’estat de la sembra.

Aquarel·la amb una vista de la Farinera Sant Jordi de Vic.

Per tal de justificar encara més el sant amb l’activitat que ens ocupa, l’escultura es troba envoltada d’espigues. L’obra es deu a Pere Puntí i Terra, artista osonenc que va escampar la seva obra per aquesta comarca. Potser, la més destacada hagi estat la casa Costa, al bell mig de Vic. Imagino que era la residència d’Esteve Costa, l’empresari fundador de la farinera.

Al costat de la farinera Sant Jordi de Vic, s’aixeca la coneguda com a casa de l’Apoderat, de la qual no he trobat informació. L’edifici sembla d’estil noucentista i al mur lateral destaca un gran esgrafiat amb un molí de vent típic de La Manxa i camps de blat. Tot molt adient al nou ús de les instal·lacions, encara que amb una imatge poc vinculada a la nostra realitat.

Esgrafiats de molins de vent a la farinera Sant Jordi de Vic (Osona).

Un sant destronat

El mite de sant Jordi té el seu origen al segle XI, quan els exèrcits de la primera croada van arribar a Jerusalem. La llegenda de Georgius, el militar romà d’origen grec que al segle III suposadament va ser martiritzat, aviat arribaria a una Europa necessitada d’herois, reals o ficticis.

A la Corona d’Aragó va ser nomenat patró de les cavalleries cristianes que lluitaven contra l’islam. D’aquí passaria a Catalunya. Finalment, el 1969 el papa Pau VI decidí retirar-li el títol de sant davant les poc creïbles proves històriques. Però aquí tant ens fa: celebrem la seva diada amb sant, roses, dracs, princeses o sense. I conreï o no cereals.

Detall del relleu de Sant Jordi envoltat d'esgrafiats.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Bisbe Morgades, 15. Vic

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).