Pedres, que no peres

Quan al segle XI, l’església de Sant Julià de Vilatorta (Osona) va obrir la delegació de Sant Martí de Riudeperes, poc es podia pensar que seria el principi de molts maldecaps de tipus territorial.

Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Martí de Riudeperes.

En un estira-i-arronsa que ha durat fins fa ben poc, el nucli de Calldetenes va intentar reiteradament reivindicar la seva independència municipal. I és que els seus rivals més influents i agressius, com Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta o Vic, no es volien deixar prendre ni un pam de terreny.

Riera al seu pas per Sant Martí de Riudeperes, Calldetenes. Osona.

En realitat, el topònim Riudeperes prové del llatí i es refereix a la riera plena de pedres -que no de peres- que discorre a pocs metres.

Paret lateral de Sant Martí de Riudeperes, Calldetenes. Osona.

Fóra tempestes

Amb les inacabables reformes patides al llarg dels segles, l’edifici que ens ha arribat és ben diferent del que hi havia inicialment. En primer lloc, l’accés a través d’un espai porxat és ben curiós. Es tracta del comunidor del segle XIII -ara molt reformat-, el lloc on el capellà foragitava el mal temps a base d’elaborats rituals, per tal de preservar la collita. El mot comunir significa conjurar o exorcitzar.

Sant Martí de Riudeperes, Calldetenes. Osona. Detall de la decoració d'una arcada.

El veïnat va donar-li un segon ús al comunidor, ja que aquí es trobaven els pagesos per dirimir qüestions importants i també per petar la xerrada. Així va ser fins al segle XVII, quan es va anar formant el futur nucli de Calldetenes.

Capitell romànic amb estries.

Junts i ben protegits

Seguidament, adossada a una part de l’absis, hi ha el que es coneix com l’antiga rectoria, un edifici actualment reconvertit en habitatge rural de lloguer. L’edifici conserva uns interessants esgrafiats que decoren les finestres i dels quals ningú sembla voler parlar-ne. Aquest és un dels escassos records de l’antiga sagrera medieval, desapareguda al segle XV.

Antiga rectoria de Sant Martí de Riudeperes, Calldetenes. Osona.
Antiga rectoria.

El moviment de Pau i Treva, promogut al segle XI pel bisbe Oliba, preveia un espai de trenta passes al voltant de les esglésies. En aquest espai hom gaudia de protecció eclesiàstica enfront dels excessos dels senyors feudals. Tanmateix, els pagesos ho aprofitaren per construir els seus habitatges, graners i cellers. Per aquest motiu tenien una alta densitat de població, que ara aquí costa de veure.

Detall de la balustrada del cementiri de Sant Martí de Riudeperes, Calldetenes. Osona.

La vila creix

Un antic camí sortia de Vic, passava pel davant de Sant Martí de Riudeperes i anava fins a Sant Hilari Sacalm. Era doncs, una via molt important i s’obriren fondes i hostatgeries per atendre els vianants. Aquest va ser l’embrió de la futura vila de Calldetenes.

Nínxol del cementiri de Sant Martí de Riudeperes, Calldetenes. Osona.
Nínxol.

He trobat dues explicacions a l’orígen d’aquest nom. El primer diu que es va formar al final de la “Calle de Tenes”. El segon, més creïble, sembla estar documentat al segle X i es refereix al Call de Tenas, és a dir, barri de botigues.

Capella del cementiri de Calldetenes, Osona.
Cementiri de Calldetenes.

En record del primer nom de la població, l’escut municipal mostra tres peres.

Finalment, el ràpid creixement de la població aviat va desplaçar aquí l’antic centre neuràlgic de Sant Martí de Riudeperes. Al segle XVIII es construí una església dedicada a la Mercè i un cementiri que aviat es quedà petit. A finals del XIX va ser necessari construir-ne un de nou més apartat on, als anys cinquanta del segle XX, s’edificà la capella i nous nínxols.

Cementiri de Calldetenes, Osona.
Cementiri de Calldetenes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).