Sant Martí de Centelles o l’art d’ignorar el patrimoni

El pont de l’Abella i Sant Pere de Valldaneu a Sant Martí de Centelles.

Segurament més d’un cop has passat per l’autovia C-17 que porta a Vic. Hi ha una sortida que diu Aiguafreda, que normalment tots la passem a 100 per hora (més no, que surts a la foto) sense veure què hi ha sota la carretera. Sota?

No obstant això, si et desvies cap Aiguafreda, de seguida trobes un trencall a mà esquerra que diu Sant Martí de Centelles (Osona) i passes per sota l’autovia. I, oh sorpresa, hi ha un pont de pedra de tres arcs que travessa el riu Congost! Un pont sota un pont.

Aquarel·la amb una panoràmica de Sant Martí de Centelles.

El pont de l’Abella

Es va construir el 1740 per unir els veïnats de l’Abella i Aiguafreda, en la ruta de Barcelona a Vic. Aquesta obra d’enginyeria del segle XVIII posa en relleu la importància que va tenir el camí de Barcelona a Vic.

Seguidament, els ravals d’ambdós costats van aprofitar l’oportunitat que els brindava el pont per desenvolupar una activitat orientada a donar serveis relacionats amb l’hostaleria, als nombrosos viatgers que hi passaven.

Tanmateix, al segle XX, donat el mal estat d’aquesta construcció, va motivar que s’ignorés, fent passar un nou viaducte pel damunt que l’oculta. Realment no hi havia una altra solució?

Un pont sota un pont.

Sant Pere de Valldaneu

Per acabar, sortim del nucli de Sant Martí de Centelles i seguim amunt. El carrer asfaltat es converteix en una pista en bon estat que va a parar a la senzilla parròquia de Sant Pere de Valldaneu, amb molt bones vistes dels cingles de Bertí.

Sant Martí de Centelles
Sant Pere de Valldaneu.

L’edifici, del qual es té constància de la seva existència al segle IX, poc conserva de la seva primitiva fesomia romànica. El topònim res té a veure amb fenomen meteorològic de la neu. Més aviat, el seu origen es remunta al segle XI quan aquests verals es coneixien com a ‘Valle Danielis‘, és a dir, la vall d’en Daniel.

Finalment, a l’exterior, mereixen especial atenció unes lloses sepulcrals medievals, que semblen haver estat restaurades d’una manera que jo diria poc professional.

Sant Martí de Centelles
Llosa sepulcral.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).