Església de Santa Eugènia del Congost a Tagamanent.

Santa Eugènia del Congost

Des de l’autovia que va a Vic es veu un petit campanar a mà esquerra, a l’altura de Tagamanent. Es tracta de Santa Eugènia del Congost, un petit conjunt de masia i capella.

Aquest va ser l’origen d’un barri de masos al seu voltant conegut com Les Casetes del Congost, que va motivar que a mitjans del segle XIX es convertís en parròquia.

Es té coneixement que al segle XI era la capella del casal del Congost que esdevindria el mas Santaeugènia. Al segle XVI, el conreu de la vinya porta una època de bonança econòmica.

Després de molts canvis, guerres i modificacions, l’edifici que ens ha arribat força canviat. De totes maneres el lloc té el seu encant.

Tagamanent. Santa Eugènia del Congost

Glòria i decadència

Al segle XIX donat el deplorable estat de l’edifici, s’hi fa una profunda remodelació a compte dels veïns que hauran de treballar també els diumenges (fa uns anys vaig treballar en una empresa que feia el mateix…).

A mitjans del segle XX, mossèn Adjutori Vilalta que tenia al seu càrrec aquesta església, va composar diverses sardanes que es tocaven per l’Aplec de Santa Eugènia.

Durant la guerra civil va ser saquejada i més endavant restaurada. Ara és la parròquia de Tagamanent i un dels tres pobles que formen el municipi de Tagamanent.

La part simpàtica és la nota que he trobat a la porta de l’església, escrita pel mossèn, dirigint-se a tot aquell visitant que vulgui saber sobre el lloc. D’una forma molt sintètica i clara explica la història i l’estil de Santa Eugènia del Congost, descrivint l’interior, cosa que et treu una mica el disgust de trobar-la tancada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop