Santa Eugènia del Congost

Des de l’autovia que va a Vic es veu un petit campanar a mà esquerra, a l’altura de Tagamanent. Es tracta de Santa Eugènia del Congost, un petit conjunt de masia i capella.

Aquest va ser l’origen d’un barri de masos al seu voltant conegut com Les Casetes del Congost, que va motivar que a mitjans del segle XIX es convertís en parròquia.

Es té coneixement que al segle XI era la capella del casal del Congost que esdevindria el mas Santaeugènia. Al segle XVI, el conreu de la vinya porta una època de bonança econòmica.

Després de molts canvis, guerres i modificacions, l’edifici que ens ha arribat força canviat. De totes maneres el lloc té el seu encant.

Aquarel·la amb una panoràmica de l'església de Santa Eugènia del Congost.

Canvi de sexe

Abans de continuar, cal saber qui va ser el personatge que es venera a Santa Eugènia del Congost.

El pare de l’Eugènia era el que ara diríem un ambaixador de l’emperador romà a Egipte, allà pel segle II. La noia tenia dos servents que la van convertir al cristianisme.

Quan el pare la va voler casar amb un bon partit, ella fugí disfressada d’home i d’aquesta manera va entrar com a monjo en un monestir masculí.

Tan bona carrera va fer, que acabà com a abat del convent i es va fer famós guarint malalts. Em pregunto si els altres monjos eren cecs per a no detectar res en la personalitat d’Eugeni -que així es feia dir-.

Tanmateix, la rocambolesca història continua dient que un mal dia, una dona molt rica, a qui Eugeni/a va guarir d’una malaltia, va voler seduir l’abat. Davant la negativa, l’acusà d’haver abusat d’ella.

L’Eugeni/a va haver d’enfrontar-se a un judici al qual -mira tu per on-, el jutge era el seu pare. Per defensar-se, l’abat va haver de descobrir el pastís. Al final, ella va quedar lliure i l’acusadora la van rostir a la brasa. El pare de l’Eugènia es convertí al cristianisme davant els arguments de la filla retrobada i més tard els tallaren el coll a tots plegats -servents inclosos-.

Tagamanent. Santa Eugènia del Congost

Glòria i decadència

Al segle XIX donat el deplorable estat de l’edifici, s’hi fa una profunda remodelació a compte dels veïns que hauran de treballar també els diumenges (fa uns anys vaig treballar en una empresa que feia el mateix…).

A mitjans del segle XX, mossèn Adjutori Vilalta que tenia al seu càrrec aquesta església, va composar diverses sardanes que es tocaven per l’Aplec de Santa Eugènia.

Durant la guerra civil va ser saquejada i més endavant restaurada. Ara és la parròquia de Tagamanent i un dels tres pobles que formen el municipi de Tagamanent.

Per acabar, la part simpàtica és la nota que he trobat a la porta de l’església, escrita pel mossèn, dirigint-se a tot aquell visitant que vulgui saber sobre el lloc. D’una forma molt sintètica i clara explica la història i l’estil de Santa Eugènia del Congost, descrivint l’interior, cosa que et treu una mica el disgust de trobar-la tancada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).